fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 27 септември 2020 г.

6 мин.
Новите книги на седмицата - 27.09.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Безграничният потенциал“ от Джим Куик

Издава: „Ракета“
Дата на публикуване: 23 септември 2020 г.
Превод: Роберта Колева
Дизайн на корицата: Георги Вълков

За книгата: Д жим Куик познава добре ограниченията. Заради травма на главата в детството си, той губи способността си да се концентрира и да учи, а една неособено чувствителна учителка го посочва и казва: „Ето го момчето с повредения мозък“. Така той прекарва целия си живот в опити да преодолее този случай и да превърне предизвикателството в суперспособност за учене. Истината е, че всички ние страдаме от „повреден“ мозък в една или друга степен. „Безграничният потенциал“ е онази рецепта, от която се нуждаем, за да го излекуваме, да
преустановим ограниченията на нашите представи и така да подобрим живота си. Не съществува магическо хапче за гениалност, но има начин да я постигнем и точно него ще открият читателите на страниците на книгата. „Безграничният потенциал“ е своеобразен план за подобряването на мозъка – не само за това как да учим по-бързо по-ефективно, но и за неговото физическо изцеление чрез подхранване, добавки, упражнения, медитация, сън и други неща, които ще спомогнат за процеса на произвеждането на нови мозъчни клетки и за засилването на връзките между тях.


„Другата“ от Е. Г. Скот

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 21 септември 2020 г.
Превод: Цветана Генчева, Теодора Божилчева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: „Мегахром“

За книгата: Ребека не знае, че любовта е възможна, докато не среща Пол – успешен, харизматичен женен мъж, чието минало е черно като нейното. Болката ги събира с неудържим магнетизъм, двамата усещат, че са идеални един за друг – за добро и за зло. Двайсет години по-късно двамата вече се давят в тайни, които започват да поглъщат брака им. Ребека открива, че Пол не само ѝ изневерява, но има намерение да си създаде нов живот с друга жена. А другата ги дебне с неподозирана дързост… И макар че затъва все повече в зависимостта си от антидепресанти, тя измисля сложен план за спасението си, който ще сложи край на всичко. Следва непредсказуема и стилна игра на котка и мишка – шокиращ разказ за изневяра и несигурност, който ще ви държи в напрежение чак до последния обрат и ще ви накара да се запитате дали наистина познавате половинката си.

„Квадратурата на кръга“ от О’Хенри

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 21 септември 2020 г.
Превод: Огняна Иванова
Редакция: Любен Козарев
Дизайн на корицата: Петър Станимиров

За книгата: Американският писател О’Хенри е явление, което се радва на литературно безсмъртие повече от сто години. Книгата „Квадратурата на кръга“ ни запознава с непревеждани досега негови разкази. От дванайсетте издадени приживе сборника на О’Хенри е направен подбор, представящ най-доброто от творчеството му. Благодарение на неговия талант познаваме прерията, пустошта, Ню Йорк и провинциална Америка от края на XIX и началото на XX век. Произведенията на О’Хенри са с неповторим стил, пълни с хумор, съпричастност и състрадание, с романтика и остроумни коментари. Сюжетите му са с парадоксални обрати – той е смятан за майстор на разказите с неочакван край. Наричали са го „американският Ги дьо Мопасан“.

„Магазинчето за антики и вълшебства“ от Мануела Инуса

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 23 септември 2020 г.
Превод: Емилия Драганова-Сивкова
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Руби обича всички красиви стари вещи, преодолели изпитанията на времето и нашепващи отдавна забравени истории. Затова и не може да си представи живота си далеч от семейния антиквариат. Дори и в най-лошите дни може просто да затвори и да потъне в някоя прашна книга. Все по-рядко обаче има клиенти, а сърцето й вече не се задоволява само с романтичните истории от пожълтелите страници. Време е за промяна на „Валери Лейн“…

„Професионални тестове за емоционална интелигентност“ от Робърт Ууд, Хари Толи

Издава: „Локус Пъблишинг“
Дата на публикуване: 25 септември 2020 г.
Превод: Кирил Грозев
Редакция: Саша Александрова
Дизайн на корицата: Емил Марков

За книгата: Не е достатъчно само да имате висок коефициент на интелигентност (IQ), за да се представяте успешно. От години емоционалната интелигентност (EI) се приема почти толкова сериозно, колкото и интелигентността на ума, а дори и повече. Но какво представлява коефициентът на емоционална интелигентност (EQ) и как се определя той? В книгата ще откриете тестове, създадени специално за целта – да получите систематизиран и интригуващ поглед към този важен аспект от индивидуалността. Ще намерите примери за различните типове въпроси, които се използват в тестовете за определяне на емоционалната интелигентност, а също така и лесен начин за оценка на личната ви емоционална интелигентност, след като вече сте отговорили на въпросите. Практическите въпроси са съобразени с аспектите на петте ключови компонента на емоционалната интелигентност: • самопознание; • самоконтрол; • емпатия; • мотивация; • социални умения. Когато ви се наложи да преминете тест за определяне на емоционалната ви интелигентност или желаете да увеличите шансовете си за успех в кариерата, тогава поместените тук съвети и препоръки от специалисти ще ви окажат безценна помощ.

„Американски речник“ от Дубравка Угрешич

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 25 септември 2020
Превод: Жела Георгиева
Дизайн на корицата: Неда Ангелова

За книгата: През 1991 г. Дубравка Угрешич е поканена да преподава в университета Уеслиън в Мидълтаун, Кънектикът, и същевременно да списва рубрика в холандски вестник, която назовава „Моят американски речник“. По-късно събира тези текстове в сборник, но поради погрешен удар върху клавиатурата dictionary става fictionary и така се ражда хърватското заглавие Američki fikcionar. Един нестандартен речник, неазбучен, неподреден според каноните на жанра. Речник с разпилени думи и мисли, също като породилите ги светове, в който се смесват езикът на Америка и езикът на Балканите, преплитат се времеви пластове, традиции, култури, мировъзрения, ценностни системи, манталитети. Мирната Америка, в плен на органайзерите, джогинга, медийните внушения и вездесъщата реклама, диктатурата на щастието и мита за себе си, с нейното прословуто have a nice day, и размирната Хърватия, навъсена и объркана, в плен на трещящите бомби и балканския мит, с нейното прословуто нема проблема…

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.