fb
Новите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 28 октомври 2018 г.

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Хартиени сърца“ от Али Новак

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 23 октомври 2018 г.
Превод: Боряна Даракчиева
Редакция: Любка Йосифова
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Фелисити е планирала цялото си бъдеще. След като сестра ѝ е избягала от вкъщи, върху нея е легнала цялата тежест на очакванията на майка ѝ. Затова тя е вложила всичките си усилия в това да има отличен успех, както и да спестява за колежа. Само че понякога най-хубавите неща в живота са онези, които не сме планирали да се случат. Както когато Фелисити среща маскиран непоз­нат, докато участва като доброволка в благотворителен бал с маски. Тя със сигурност не си е представяла, че той ще флиртува с нея и със сигурност не е очаквала, че непознатият ще се окаже Алек – един от музикантите на световно­известната група „Хартбрейкърс“. Но тогава Фелисити разкрива шокираща семейна тайна и тя, заедно с Алек и двама нейни приятели поемат на път, за да намерят сес­тра ѝ. А младото момиче ще открие, че неочакваните промени намират свой начин да се случат точно когато имаш най-голяма нужда от тях…

Roberto Cavalli | Просто аз, Роберто Кавали

Издава: „Hybrid Books“
Дата на публикуване: 22 октомври 2018 г.
Превод: Любомир Чолаков
Редакция: Кремена Бойнова
Дизайн на корицата: Методи Стоянов

За книгата: Импулсивен и размишляващ, скромен и дързък, верен и страстен, груб и нежен, критичен и сговорчив – такъв е забележителният Роберто Кавали.

„Когато светът беше невинен“ от Йоана Първулеску

Издава: „Ерго“
Дата на публикуване: 22.10.2018
Превод: Христо Боев
Редакция: Мартин Христов
Дизайн на корицата: Лиляна Дворянова

За книгата: Книгата продължава темата за детството от първите два романа на писателката чрез своеобразно пътуване във времето, като в поредица от свързани тематично епизоди проследяваме различни случки и приключения на разказвачката Ана като малко момиче. Така се запознаваме с колоритни персонажи, всеки със своите житейски перипетии, чрез които се разкриват множество улавящи духа на времето моменти от историята на Брашов.

 

 

 „Рецепти с 5 съставки“ от Джейми Оливър

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 23 октомври 2018 г.
Превод: Цветелина Лакова
Редакция: Даниела Атанасова
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров и Мирослав Тодоров (компютърна обработка)

За книгата: Джейми Оливър – най-продаваният британски автор на кулинарни книги – се завръща с уникален проект. Фокусирайки се върху невероятни съчетания от пет съставки, той е създал 130 рецепти, които да приготвите у дома. В книгата ще намерите рецепти с основни продукти за всеки вкус – от салати и ястия с паста, пилешко и риба до вълнуващи комбинации със зеленчуци, телешко, свинско, ориз и нудели, както и специална глава с десерти. С минимални усилия ще постигнете максимално добър вкус и ще почерпите идеи, които ще ви вдъхновят за смели импровизации.

 

„36 въпроса, които промениха мнението ми за теб“ от Вики Грант

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 27 октомври 2018 г.
Превод: Надя Златкова
Редакция: Анета Мечева
Адаптация на корицата: Калина Мариянова

За книгата: Взимаме един психологически експеримент на тема „Може ли да бъде проектирана любов между двама напълно непознати?“, добавяме Пол (той участва заради 40-те долара) и Хилди (нейните причини са… сложни), разбъркваме ги с един, два, три… десет и шест въпроса. Между тях прехвърчат отговори, истории, шеги, лъжи, истини, тъга, сълзи и… една риба. Но ще има ли искри?

„Някой дебне в нощта“ от Мери Хигинс Кларк

Издава: „Бард“
Дата на публикуване: 22 октомври 2018 г.
Превод: Ивайла Божанова
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Студио „Мегахром“

За книгата: След купон в отсъствието на родителите си осемнайсетгодишната Кери Даулинг, напълно облечена, е открита мъртва на дъното на семейния басейн. Първият заподозрян е гаджето й, с когото са се скарали на събирането. Но има и двайсет и четири годишен съсед, сърдит, че не е бил поканен… А има ли и трети, върху когото още не са паднали подозрения? По-голямата сестра на Кери, двайсет и осем годишната Алайн, съветник по професионално ориентиране, твърдо е решила да помогне на прокуратурата истината да бъде разкрита. Не си дава сметка обаче, че излага собствения си живот на опасност…

„Търговецът на начала на романи“ от Матей Вишниек

Издава: „Геа Либрис“
Дата на публикуване: 26 октомври 2018 г.
Превод: Огнян Стамболиев
Редактор Емил Кръстев

За книгата: Първата фраза на този необичаен роман съдържа в себе си цялата бъдеща книга, нейния сюжет, нейната скрита енергия. За да напише един наистина гениален роман, авторът би трябвало предварително да получи такава начална фраза от специалистите от една стара литературна агенция със седалище в Париж, занимаваща се с изучаването и продажбата на начала на романи. А от услугите на тази странна и тайнствена (недостъпна за всекиго!) организация в своето време са се ползвали велики писатели като: Джеймс Джойс, Хърбърт Уелс, Ърнест Хемингуей, Албер Камю, Франц Кафка, Томас Ман…

„Светът на Вещера“, CD Project

Издава: „Ciela“
Дата на публикуване: 26 октомври 2018 г.
Превод: Васил Велчев
Редакция: Мирослав Александров
Адаптация на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: „Светът на Вещера“ е впечатляваща енциклопедия, която не само систематично представя героите и съществата от света на Сапковски, но и ще ви разкрие и тайните на Северните кралства и могъщата Нилфградска империя преди и след книгите. Създадено под вещата редакция на Лютичето, изданието съдържа всичко, което трябва да знаете за вселената на Анджей Сапковски и игрите The Witcher, за да оцелеете в нея! Вилентретенмертх, златен дракон, ще ви разкаже за сливането насферите, пристигането на първите разумни същества, човешката колонизация и за последвалите войни с елфите и останалите нехора.

„Математическа лингвистика на „Работилница за знание” от Веселин Златилов и Здравко Иванов

Издава: „Труд“
Дата на публикуване: 24 октомври 2018 г.

За книгата: От 2003 г. лингвистиката е пълноправна олимпиадна дисциплина в календара на МОН, радва се на голяма популярност и макар че ежегодните състезания никак не са малко, търсенето изпреварва предлагането. „Математическа лингвистика” представлява интерес за всички участници в ученическите състезания и олимпиади по лингвистика, техните учители и треньори, университетски преподаватели по лингвистика, а и за любознателни хора, склонни към умствени развлечения. В книгата всяка задача е съпроводена от подробно решение. Заслужава внимание, че решенията не са схематично изложение на залегналите в задачата явления, а показват и възможния ход на разсъжденията.


 „Гумения Тарзан“ от Оле Лун Киркегор

Издава: „Дамян Яков
Дата на публикуване: 22 октомври 2018г.
Превод: Росица Цветанова
Редакция: Ваня Мичева
Дизайн на корицата: Оригинален лейаут на издателство „Гилдендал“, Копенхаген, с рисунките на Оле Лун Киркегор

За книгата: Иван Олсен не е особено голям. По-скоро е дребен и хилав – и не особено красив. Освен това в него няма и следа от сила, та не може да набие никого. Затова пък той самият изяжда много пердах, а понякога и му пълнят гащите с вода. Бащата на Иван се мъчи да направи от него истински мъжага. Копие на Тарзан. Само дето нищо не помага. „Ухх – въздъхва баща му накрая, – ти си същински Гумен Тарзан!“ Така Иван се сдобива със своя прякор, но ще му трябва и една случайна среща с вещица, преди целият му свят да се обърне с главата надолу.

„Прокълнатият фар  Уидоус Пойнт“ от Ричард Чизмар и Били Чизмар

Издава: „Плеяда“
Дата на публикуване: 22 октомври 2018 г.
Превод: Весела Прошкова
Редакция: Светла Иванова
Дизайн на корицата и илюстрации: Димитър Стоянов-Димо

За книгата: На бруления от ветровете бряг на Нова Скотия се издига фарът „Уидоус Пойнт“. Историите разказват, че фарът е прокълнат или че е обитаван от призраци. Томас Ливингстън, прочут автор на книги за свръхестественото, ще влезе във фара и ще остане заключен там. И макар че почти три десетилетия в „Уидоус Пойнт“ не е влизал някой, Ливингстън няма да е сам…

„Лешниковата гора“ от Мелиса Албърт

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 25 октомври 2018 г.
Превод: Юлия Чернева
Редакция: Лилия Анастасова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Имало едно време майка и дъщеря, които прекарвали по-голямата част от живота си на път и винаги на крачка пред странния лош късмет, който ги следвал по петите. И възможно най-далеч от „Лешниковата гора“. Така започва историята на Алиса, чието най-голямо желание е да се запознае с баба си. Легендарната авторка на хитова книга със зловещи приказки живее уединено в имението „Лешниковата гора“. Срещата обаче се оказва невъзможна, защото тя умира, малко след като Алиса навършва 17 години. И животът на момичето се преобръща… Майка ѝ изчезва и Алиса знае, че има само едно място, където може да я търси – „Лешниковата гора“. Тя рискува всичко и се впуска в опасно приключение с помощта на съученика си Елъри, който е неотлъчно до нея.

„Христо Стоичков. Историята“ от Христо Стоичков и Владимир Памуков

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 25 октомври 2018 г.
Редакция: Жаклин Михайлов, Димитър Риков
Дизайн на корицата: Радослав Донев

За книгата: „Някои истории са прекалено истински, за да се разказват. Но аз реших да опитам. Имах щастието животът да ме изстреля нагоре и да сбъдна голямата си детска мечта. Колко високо стигнах? Вие ще кажете, защото всеки си има своя Еверест. Знам само, че днес, когато погледна надолу, за да видя откъде съм тръгнал, все още ми се завива свят. Напоследък всички пишат. А като застраховка, за да не кажете, че футболистите пишат с краката си, аз избрах да направим тази книга със спортния журналист Владимир Памуков.“

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането й на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.