fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 30 април 2023

10 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Малка книга за психологията“ от Емили Ролс, Каролайн Ригс

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 24 април 2023 г.
Превод: Гергана Емилова
Отговорен редактор: Вера Янчелова

За книгата: Идеалното въведение в света на психологията за тези, които искат да придобият обща представа за тази област на науката, без да им се налага да четат дебел учебник. Четивен и достъпен светкавичен обзор на всички ключови течения в психологията, за които трябва да знаете. Ако искате да правите разлика между Фройд и Юнг и между Милграм и Маслоу, затегнете коланите и се впуснете в тази вихрена обиколка на най-важните събития и идеи в психологията. В нея са включени кратки и достъпни статии за: пионерите, положили основите на съвременната психология; известни (и често противоречиви) експерименти и отзвука от тях; уроците, които психологията може да ни преподаде за паметта, езика, мисленето и емоциите; етичността на психологическите изследвания; най-новите открития в съвременните области на еволюционната и киберпсихологията.

„Девет живота“ от Питър Суонсън

Издава: „Софтпрес“
Дата на публикуване: 24 април 2023 г.
Дизайн на корица: Радослав Донев

За книгата: В една спокойна сутрин девет човека получават в пощата си едно и също анонимно писмо. По-необичайното е, че вътре има единствено списък с девет имена, включително на адресата. Сред упоменатите хора са възрастен бизнесмен, агент на ФБР, служител в онкологията, професор по английска литература, собственик на хотелска верига, обикновен баща с къща в предградията, нереализиран певец, изгряващ актьор и любовница с много свободно време. На пръв поглед между тези деветима души няма никаква връзка, но очевидно някой има планове за тях. Повечето получатели на писмото не се трогват особено от странния списък, докато не осъзнават, че държат в ръцете си бомба със закъснител. Тогава си появява и първият труп, чието име фигурира в мистериозния списък. 

„Мадам Бовари“ от Гюстав Флобер

Издава: „Нике“
Дата на публикуване: 25 май 2023 г.
Превод: Константин Константинов
Дизайн на корицата: Дора Иванова

За книгата: „Мадам Бовари, това съм аз“, казва Гюстав Флобер за своята героиня.„Мадам Бовари“ е дебютният роман на френския писател Гюстав Флобер, публикуван през 1856 година. Вдъхновен от истинска история, която Флобер прочита във вестника, книгата разказва за героиня, която живее над възможностите си, за да избяга от баналността и скуката на провинциалния живот. Романът днес се смята за шедьовърът на Флобер и едно от най-влиятелните и важни литературни произведения в света.

„Париж” – Том 1 – от Едуард Ръдърфърд

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 24 април 2023 г.
Превод: Мариана Димитрова
Редакция: Боряна Джанабетска
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Град на любовта. Град на мечтите. Град на светлината. Град на светци и грешници, на бележити учени и творци. Толкова много са определенията за Париж, не просто столица на Франция, а нерядко и пулсиращото сърце на света. В своя бестселър „Париж“ признатият майстор на историческия роман Едуард Ръдърфърд ни представя негов ослепителен портрет през вековете, чрез разказ за многото поколения на няколко рода, чиито съдби по удивителен начин се преплитат с историята на Париж.  

„Непобедим“ от Маркос Васкес

Издава: AMG Publishing
Дата на публикуване: 25 април 2023 г.
Преводач: Веселка Ненкова
Редактор: Николай Ангелов
Коректор: Вера Балабанова
Дизайн на корицата: Румяна Панджарова

За книгата: Качеството на нашия живот зависи в голяма степен от качеството на нашия ум. В забързаното ежедневие обаче отделяме малко време за подобряване на мисловната си дейност, а това не е нещо, което се изучава в училище. В главите си имаме най-сложния орган във вселената, но не знаем как работи той. За щастие, мисленето може да се тренира. В основата на тази книга е комбинацията между стоицизма и съвременната психология. Тази книга ще ви помогне да използвате ума си, за да: направлявате собствената си житейска философия; оптимизирате ежедневните си навици; подобрите тялото си.

„Кратка история на света за млади читатели“ от Ернст Гомбрих

Издава: „Дамян Яков“
Дата на публикуване: 25 април 2023 г.
Превод: Мариана Мелнишка

За книгата: Сър Ернст Гомбрих (1909-2001), един от най-изтъкнатите учени на 20-ти век, е събрал във великолепно организирания си разказ историята на света от едно време до наши дни. Всички истории започват с Имало едно време. Така започва и неговата Кратка история на света, увлекателна и въздействаща книга, предназначена за млади читатели на всяка възраст. Без да отегчава с излишни сухи факти и дати, разказът на Е. Х. Гомбрих пресъздава пъстра и всеобхватна картина на развитието на човешката цивилизация от каменната ера до наши дни: картина на войни и завоевания; на смели научни открития и жестоко преследване на учените; на забележителни хора и грандиозни събития – от Конфуций до Екатерина Велика и Уинстън Чърчил, от създаването на първите скални рисунки от далечните ни предци до падането на Берлинската стена.

„Дипломация чрез литература“ от Анжела Димчева

Издава: „Изида“
Дата на публикуване: 25 април 2023 г.

За книгата: „Дипломация чрез литература“ е монографичен труд. Основен фокус на изследването е декадата 1977 – 1986 г., когато в София се провеждат шест издания на Международните писателски срещи. Историята не познава други, толкова масово посетени писателски форуми. Общо 880 имена на видни творци от 78 държави са записани по един или няколко пъти в отделните издания. Културното общуване създава необходимото динамично равновесие между двете обществени системи през 70-те и 80-те години на 20. век; чрез възможностите на културата политическите лидери правят опит за преодоляване на Желязната завеса в името на оцеляването на човечеството, в името на хуманизма.

„Дъхът на ближните“ от Андонис Георгиу

Издава: ICU
Дата на публикуване: 26 април 2023 г.
Превод: Ирена Алексиева
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: На ближните – близки и далечни е посветена тази книга. На отритнатите и маргиналите, на хората, потопени в лепкавия сироп на миналото и в родовата си история. Седемнайсет разказа, в които самотата и отчуждението са фундамент на живeeнето. Нима можем да се спогодим, когато все заклеймяваме различния, не го разбираме, чужд ни е? Когато са ни нужни брони и щитове, за да се съхраним. Седемнайсет разказа, които проправят пътека към толерантността и човечността.

„Марина и кракенът“ („Митичните“, кн. 1) от Лорън Магазинър

Издава: „Лютиче“
Дата на публикуване: 26 април 2023 г.
Превод: Ана Пипева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Мирел Ортега, адаптация: Кремена Петрова

За книгата: В Терафамилиар е настъпил Денят на свързването, в който всяко десетгодишно дете открива своето животно, с което ще прекара остатъка от живота си. Но в края на церемонията се оказва, че Марина и още четири други момичета не са намерили своите животни. Случва се нещо изключително. Животните на петте момичета са създания излезли от легендите и те трябва да поемат на пътешествие, за да ги открият.

„Общежитие за чудовища” от Милен Хальов

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 27 април 2023 г.
Отговорен редактор: Христо Блажев
Редактор и коректор: Ганка Филиповска
Художник на корица: Стоян Атанасов

За книгата: След завършека на хитовата трилогия за Кало Змея, която завладя сърцата на хиляди млади читатели, талантливият писател Милен Хальов е готов с нова порция магични приключения, този път в сърцето на купона – „Студентски град“. Милен Хальов добавя магия към едно от най-необикновените кътчета на София, а сред сенките на „Студентски град“ дебнат познати и неочаквани чудовища…

„Грейс от Монако“ от Кери Мейер

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 28 април 2023 г.
Преводач: Стоянка Сербезова-Леви
Редактор: Любослава Русева
Дизайн на корицата: Яна Аргиропулос

За книгата: Животът ѝ изглежда като холивудска приказка, пренесена в реалността. В очите на хората тя е Пепеляшка, омъжила се за чаровния принц. Но Грейс Кели, принцесата на Монако, далеч не получава цялото щастие на света. Преди да се омъжи за принц Рение, тя е модел и актриса, белязала историята на киното с участието си в три култови филма на Алфред Хичкок. Прекъсва кариерата си едва 26-годишна, за да се посвети на съпруга си и трите им деца. И докато всички са убедени, че води великолепен живот сред блестящия средиземноморски лазур, самата Грейс знае горчивата истина. И за жертвите, които е направила като неоценено момиче от Филаделфия, за да се превърне в кралица на екрана. И за причините, поради които разменя Холивуд и наградата „Оскар“ за короната на княжество Монако. 

„Стихотворения“ от Константинос П. Кавафис

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 28 април 2023 г.
Превод: Иван Б. Генов, Кирил Кадийски
Дизайн на корица: Иво Рафаилов

За книгата: 2023 г. е знаменателна дата – навършват се 160 години от рождението и 90 от смъртта на най-големия според мнозина новогръцки поет Константинос П. Кавафис. Изданието се посвещава на този двоен юбилей.  За пръв път читателят ще може да се докосне до пълния корпус от 154 стихотворения, така наречения „канон“, оформен от литератора Г. П. Савидис. Това е и първият нецензуриран превод на „скандалната“ интимна лирика на поета, предизвикала немалко полемики. За пръв път читателят ще може да се наслади в пълна мяра на метриката в оригинала и на богатия структурен и римен строеж на творбите. Гаранция за това е плодотворното сътрудничество между класическия филолог и утвърден преводач от новогръцки и старогръцки Иван Б. Генов и Кирил Кадийски – големия наш майстор на поетическия превод, сам известен и оценен като поет не само у нас, но и в чужбина.

„Star Wars: Легенди за Люк Скайуокър“

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 29 април 2023 г.
Преводач: Ненко Генов
Редактор: Здравко Генов
Дизайн на корицата: @& TM 2023 Lucasfilm Ltd.

За книгата: Кой е Люк Скайуокър? Мнозина из галактиката са чували името му, но малко са тези, които са срещали легендарния джедай. Някои го наричат безпощаден военнопрестъпник. Според други той дори не е човек, а дроид! Но без значение дали съществува, или е мит, едно е сигурно – всички онези, които твърдят, че са срещали неуловимия и тайнствен Люк Скайуокър, имат за разказване незабравими приключения. В „Star Wars: Легенди за Люк Скайуокър“ всепризнати японски създатели на манга адаптират истории от едноименния роман на световноизвестния автор Кен Лиу, за да вдъхнат живот на някои от най-вдъхновяващите митове за емблематичния рицар джедай.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.