fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 6 март 2022

4 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Гардеробът“ от Олга Токарчук

Издава: „ICU“
Дата на публикуване: 28 февруари 2022 г.
Превод: Крум Крумов
Редактор: Невена Дишлиева-Кръстева
Коректор: Ива Колева
Дизайн на корицата и илюстрации: Таня Минчева / Kontur Creative
Предпечатна подготовка: Стоян Атанасов / Kontur Creative

За книгата: Отвъд всякакви жанрови определения, сборникът „Гардеробът” прави възможно надзъртането под хастара на живота. За първи път българската публика ще се докосне до тези три разказа, в които пространството странно се пречупва. Реалността в тях се пропуква, а човекът, под угрозата да се разпадне, се опитва да сложи съществуването си на пауза, да намери брод през лабиринтите на лишения от смисъл и фантазия брутален живот. Токарчук отваря познати врати, но те не водят към утъпкани пътеки, а към светове, разкрити в цялата си сложност. И така герои и читатели прекрачват в паралелни реалности. Пътуването на човека към смисъл продължава в безкрайността – с премерени думи, с неочаквани завои и срещи с моралното, с първичното, с необяснимото.

„Как прекрасни бяхме“ от Имболо Мбуе

Издава: „Локада“
Дата на публикуване: 28 февруари 2022 г.
Превод: Светлана Комогорова – Комата
Редакция: Мария Мицкова
Дизайн на корицата: Венета Гергова

За книгата: Действието на романа се развива в измислено африканско село. Това е разказ за един народ, живеещ в страх сред пораженията на природата, предизвикани от американска нефтодобивна компания. Заради разливите от тръбопроводите обработваемите земи са станали неплодородни. Децата умират, защото пият отровена вода. На селяните се дават обещания за изчистване и парични обезщетения – и те не се спазват. Правителството, предвождано от безсрамен диктатор, съществува, за да обслужва собствените си интереси. Оставени почти без избор, жителите на Косауа решават да отвърнат на удара. Борбата им ще продължи десетилетия, а цената ѝ ще е твърде висока.

„Само ти можеш да спасиш света“ от Тери Пратчет

Издава: Прозорец
Дата на публикуване: 28 февруари 2022 г.
Превод: Светлана Комогорова-Комата
Редакция: Димитрина Кондева
Дизайн на корицата: Марк Бийч / Анна Георгиева

За книгата: Могъща извънземна флотилия от най-новата компютърна игра нахлува в монитора и Джони Максуел е готов да я разбие на пух и прах. Но извънземните му изпращат съобщение: „Ние се предаваме!“. Те нямат право да се предават. Те трябва да умрат. На клавиатурата няма клавиш „Не стреляй“. Твърде трудно е да спасиш света от скрийуийците. Още по-трудно е да се опиташ  да спасиш скрийуийците от хората. Но в крайна сметка това е само една компютърна игра, нали? А дали?

“Идол” от Кристен Калихан

Издава: “Ера”
Дата на публикуване
: 1 март 2022 г.
Превод: Емилия Карастойчева
Редакция: Велислава Вълканова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Той може да е неин, ако се осмели да се бори за него. Има само един проблем – целият свят. Защото Килиан е рок звезда и идол за милиони. Как може Либи да го задържи за себе си, след като всички го искат?

„Всички ние сме мечти” от Симона Стоева

Издава: “Ciela”
Дата на публикуване: 5 март 2022 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Редактор: Габриела Кожухарова
Коректор: Мария Венедикова
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Симона Стоева се докосва до мечтателя у всеки един от нас с грандиозния си литературен спектакъл „Всички ние сме мечти“, в който любовта, копнежът по сцената и смелостта политат в шеметен танц. Когато прекрачва прага на училището, Иво е непоколебим в решението си някой ден да се нареди сред най-великите имена в киното. Нора е най-обещаващата балерина в Академията, но за нея това далеч не е достатъчно.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.

Можете да поръчате тези книги и други ненамалени продукти с 5% отстъпка от Ozone.bg, като ползвате код azcheta22q1 при завършване на поръчката си. Всички кодове за отстъпка за читателите на „Аз чета“ можете да видите тук.