fb
@-книгиНовиниНовите книги на седмицата

Новите книги на седмицата – 7 май 2023

7 мин.

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим за вас. Защото искаме да обичате книгите още повече!

„Светът на надеждата“, кн. 1 от трилогията „Солунските братя“ от Слав Хр. Караславов

Издава: “Хермес”
Дата на публикуване: 2 май 2023 г.
Редакция: Деметра Димитрова
Дизайн на корицата: Мариана Станкова

За книгата: Константин Философ се завръща във византийската столица след успешната си дипломатическа мисия при сарацините. Император Михаил III е готов да го отрупа със слава и богатство. Но Константин нехае за земните блага. Той ненавижда суетата и битките за власт в Константинопол. Затова се оттегля при брат си Методий в манастира „Св. Полихрон“, където двамата се отдават на свещеното дело да създадат писмена за славяните.

„Искронишка” от Алекс Астър

Издава: „Сиела“
Дата на публикуване: 2 май 2023 г.
Отговорен редактор: Милена Ташева
Преводач: Мариана Христова
Редактор: Велислава Вълканова
Коректор: Ния Харалампиева
Художник на корица: Фиделия Косева

За книгата: На български излиза BookTok феноменът „Искронишка“, вдъхновил създателите на „Здрач“ за предстояща екранизация! В духа на знаковите „Игрите на глада“ и „Двор от рози и бодли“ на Сара Дж. Маас  „Искронишка“ е завладяваща и майсторски изпипана мрачна приказка, в която любовта е смъртна присъда, а измамата и предателството са най-верните оръжия по пътя към победата.

Зеб.“ от Гидеон Самсон

Издава: „Прозорец“
Дата на публикуване: 2 май 2023 г.
Превод: Иглика Василева-ван дер Хайден
Редакция:
Анета Пантелеева
Художник на корицата: Йорен Джошуа
Адаптация на корицата:
Анна Георгиева – Андра

За книгата: „Това е историята на нашия клас. Историята на Имара, Рави, Джейдън, Катинка, Нупи, Макс, Зива, Лев, Анабел, Мерал, Виз, Ози и останалите. И на Ариане, разбира се. Казахме ли ви, че Ариане е зебра? Това иначе е без значение, да не би да си помислите нещо подобно, но е добре да се знае. Ние сме класът на госпожа Катò.“

„Маргрете I Датска. Великата кралица на Скандинавието“ от Ане Лисе Марстран-Йоренсен

Издава: „Емас“
Дата на публикуване: 3 май 2023 г.
Превод: Ева Кънева
Редактор: Цвета Германова
Дизайн на корицата: Златина Зарева

За книгата: Годината е 1363-та. Скандинавският север е разтърсван от размирици, междуособици и войни. Маргрете, само на десет, отплува със свита и чеиз за далечна Норвегия, за да стане съпруга на крал Хокон. Невръстната кралица е натоварена с огромни очаквания – да роди престолонаследник на Норвегия и да укрепи връзките на новата си родина с Дания. Но докато стане пълноценна жена, е поверена на грижите на деспотична възпитателка, която в отсъствието на краля я подлага на жестоки физически наказания.
Постепенно обаче волята на Маргрете укрепва, тя възроптава срещу наставницата си и макар и съвсем млада, се превръща в най-близкия съветник на своя съпруг Хокон, обграждащ я с любов и внимание.

„Край морето“ от Абдулразак Гурна

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 4 май 2023 г.
Превод: Владимир Полеганов
Редактор: Емилия Л. Масларова
Коректор: Румяна Георгиева
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Салех Омар пристига на лондонското летище „Гетуик“ от Занзибар, далечен остров в Индийския океан. Багажът му се състои само от малък сак, където той е скътал най-ценното си притежание: махагонова кутийка с тамян. Навремето е притежавал магазин за мебели, имал е дом и семейство. Сега търси убежище от „рая“ и единственото, с което може да се защити, е мълчанието. Не след дълго Салех ще се срещне в малък английски град край морето – този път северно, студено – със сънародника си Латиф Махмуд, университетски преподавател, човек, с когото съдбата го сблъсква не за първи път, и двамата се връщат към спомените и миналото, към безпощадните вихрушки на бурното време, в което им е писано да живеят, не само за да разчистят сметките си с тях и помежду си, но и за да намерят пътя към изкуплението.

„Китайски приказки“ (колективно издание) от Антония Цанкова

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 4 май 2023 г.
Превод: Христина Теодосиева, Мая Ненчева
Илюстрации: Борис Стоилов
Отговорен редактор: Гергана Козарева, консултант: Джан Кайюе

За книгата: Кой не е чувал за Китай: страната на драконите и йероглифите? А за животните от китайския зодиак? Знаете ли как се празнува Лунният фестивал или коя е Мулан – девойката воин, спасила родината си от враговете? Ако пък не сте чували за тях, значи е време за чудно пътешествие из тази далечна страна. Ще полетите до луната с Лунната фея, ще преборите дракон с Нъджа, ще се разходите по Великата китайска стена и ще пускате книжни фенери. Ще разберете как стореното добро се отплаща многократно, колко опасни могат да са завистта и алчността и как, когато се трудиш упорито, и боговете ти помагат да поместиш цели планини.

„Лондон” – Том 1 от Едуард Ръдърфърд

Издава: „Еднорог“
Дата на публикуване: 4 май 2023 г.
Превод: Боряна Джанабетска
Редакция: Десислава Райкова
Дизайн на корицата: Христо Хаджитанев

За книгата: Проследяваме нахлуването на легионите на Юлий Цезар през 54 година преди Христа; натиска върху англосаксонците да приемат християнството векове по-късно; построяването на Тауър, сградата на театър „Глоуб“ и катедралата „Свети Павел“, както и началото на индустриалната революция. Срещаме по страниците Джефри Чосър, Уилям Шекспир, принцеса Покахонтас и много представители на династията на Тюдорите. Поради огромния обем на книгата, тя излиза у нас в два тома, като първият приключва преди възкачването на първите Тюдори на престола.

„Уроци“ от Иън Макюън

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 5 май 2023 г.
Превод: Радосвета Гетова
Дизайн на корица:
Иво Рафаилов

За книгата: Единайсетгодишният Роланд напуска родителите си и екзотичната Либия, за да започне нов живот на 2000 мили от тях, напълно сам в интернат в английската провинция. Освен заданията в клас и уроците по пиано, ще трябва да научи как да общува с другите и как да се справя с времето. Ще изпита и първата си силна и разрушителна любов. Години по-късно Роланд, вече начеващ поет, изживява нов поврат в живота си, когато съпругата му го напуска при мистериозни обстоятелства и го оставя сам с няколкомесечното им бебе.

„Зад прага на ада“ от Лий Бардуго

Издава: „Егмонт“
Дата на публикуване: 6 май 2023 г.
Преводач: Йоана Гацова
Редактор: Радка Бояджиева
Дизайн на корицата: Keith Hayes
Илюстрация на корицата: Sasha Vinogradova

За книгата: Намери врата към Подземния свят. Открадни душа от ада. Прост план, но хората, които се захващат с това, рядко се връщат обратно. Алекс Стърн обаче е решена да измъкне Дарлингтън от чистилището – дори това да ѝ коства бъдещето в Лета и Йейл. След като им забраняват да правят каквито и да било опити за спасяване, Алекс и Доз не могат да потърсят помощ от Деветия дом, така че събират екип от съмнителни съюзници, за да спасят джентълмена от Лета. Заедно те ще трябва да се справят с мистериозни текстове и странни артефакти, за да разкрият най-строго пазените тайни на обществата, дори да нарушат всяко правило, докато го правят. Един след друг умират двама професори и Алекс знае, че това не е случайно. Демони са нахлули в Ню Хейвън и ако иска да успее и да спаси университета, тя ще трябва да подмами чудовищата обратно в ада.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на editors@azcheta.com поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.