fb
@-книгиНовите книги на седмицатаСпециални

Новите книги на седмицата – 8 ноември 2020 г.

7 мин.
Новите книги на седмицата - 08.11.2020

Веднъж в седмицата „Аз чета“ ви представя новите книги на пазара, подбрани от самите издателства. Следете нашия специален формат, но продължавайте да четете и ревютата, които правим всеки ден. Защото искаме да обичате книгите още повече!

На път сте да допуснете голяма грешка“ от Оливие Сибони

Издава: „Изток-Запад“
Дата на публикуване: 2 ноември 2020 г.
Превод: Детелина Иванова
Редакция: Вера Янчелова
Дизайн на корицата: Деница Трифонова

За книгата: Професорът по стратегия и консултант по мениджмънт Оливие Сибони стъпва върху множество увлекателни и интересни проучвания на реални случаи, за да покаже как когнитивните ни склонности определят решенията ни. Пристрастията ни, дори когато се смятаме за обективни, могат да подведат всекиго, дори и най-прочутите бизнес титани. Сибони посочва деветте обичайни капана при вземането на решения, като посочва и как да ги избегнем. Сибони предлага система от техники и процедури, където колективната интелигентност играе ключова роля при вземането на решения. Отличаваща се с яснота и практичност, „На път сте да допуснете голяма грешка!“ дестилира най-новите открития на поведенческата икономика и когнитивната психология, за да предложи конкретни методи за вземането на умни и ефективни решения в бизнеса и в живота.

„Наемателката“ от Катрине Енгберг

Издава: „Хермес“
Дата на публикуване: 3 ноември 2020 г.
Превод: Любомир Гиздов
Редакция: Красимир Димовски
Дизайн на корицата: Тодор Пунгеров

За книгата: Естер де Лауренти има къща в центъра на Копенхаген, където се е отдала на писане на първия си криминален роман. Когато една от наемателките й е намерена мъртва, животът на Естер е разтърсен из основи, защото бруталното престъпление сякаш е излязло от страниците на романа й. Следователите Йепе Кьорнер и Анете Вернер трябва бързо да узнаят кой и защо иска да отмъсти на пенсионираната преподавателка. Преди да са се появили още трупове.

„Коледа под боровинковия залез“ от Холи Мартин

Издава: „Ера“
Дата на публикуване: 3 ноември 2020 г.
Превод: Емилия Карастойчева
Редакция: Евгения Мирева
Дизайн на корицата: Фиделия Косева

За книгата: Пайпър Честърфийлд има работа, за която всеки мечтае. Тя обикаля света и пише отзиви за най-добрите хотели. Свикнала да е винаги сама, Пайпър знае, че най-добрият начин да защитиш сърцето си е да не го отваряш за никого. Следващата цел на Пайпър е новооткрит хотел на малък северен остров. Сякаш попаднала в зимна приказка, тя е очарована от коледния дух и празничната атмосфера. Докато не среща Гейб – мъжът, разбил сърцето й преди години. Гейб е развълнуван от сбъдването на мечтата си – собствен хотел на острова, който значи толкова много за него. Докато всички се тревожат кой ли е мистериозният критик, който ще отседне в хотела, Гейб неочаквано се изправя пред жената, разбила сърцето му преди години. Събрани на един магичен остров, Гейб и Пайпър ще се изправят пред миналото си и пред грешките, които и двамата са допуснали. Но може ли вълшебството на Коледа да излекува старите рани?

„Нежно спасение“ от Джули Гаруд

Издава: „Ибис“
Дата на публикуване: 3 ноември 2020 г.  
Превод: Диана Кутева
Редакция: Преслава Колева
Дизайн на корицата: Кремена Петрова

За книгата: Когато лейди Джоана научава, че е вдовица, тя се заклева никога повече да не се омъжва. Макар и съвсем млада, златокосата красавица вече притежава сила на волята, която впечатлява всички. Но крал Джон не се интересува от нейните желания и настоява тя да се венчае повторно, като вече е избрал бъдещия ѝ съпруг. Изглежда, че Джоана няма друг избор, освен да се подчини на волята на своя владетел, но неочаквано брат ѝ се намесва и набързо я омъжва за своя приятел – шотландския воин Гейбриъл Макбейн. В началото Джоана се държи плахо пред новия си съпруг. Но с изненада открива, че започва да се влюбва в този грубоват, но доблестен мъж. А за целия клан е ясно, че техният леърд е отдал напълно сърцето си на нежната и смела Джоана. Но кралски интриги заплашват да разделят младата двойка… 

„Зад маската” от Тайсън Фюри

Издава: Ciela
Дата на публикуване: 4 ноември 2020 г.
Преводач: Христо Димитров
Редакция: Димитър Николов
Коректор: Васил Койнарев
Дизайн на корицата: Дамян Дамянов

За книгата: В своята автобиография „Зад маската” Тайсън Фюри разказва за детството си, за първите стъпки в кариерата си, за извоюването на спортно величие и за бягството му от лапите на депресията. Кръстеният на Майк Тайсън боец обяснява подробно защо за човек като него спечелването на титлата в известен смисъл се оказва значително по-лесно от това да управлява своето битие в рамките на титлата „световен шампион”. Какво се крие зад маската на професионален боец и какво е коствало на спортиста да се завърне през 2017 г. по-силен, по-щастлив и по-добър от всякога? Фюри споделя една от най-въздействащите истории в спорта, която го разграничава от коментарите му в социалните мрежи в миналото или спортните успехи.

„Жената, която има план“ от Мей Мъск

Издава: „Лабиринт“
Дата на публикуване: 6 ноември 2020 г.
Превод: Стоянка Сербезова-Леви
Редакция: Емилия Л. Масларова
Художник на корицата: Иван Масларов

За книгата: Днес Мей Мъск е един от най-търсените световни модели и се радва на голямо сплотено семейство и на много приятели. Но невинаги животът ѝ е бил толкова бляскав и увенчан с успехи.
– За три години и три месеца Мей ражда три деца.
– На 31 години набира смелост да сложи край на домашното насилие, физическо и психическо, на което е подложена, да се разведе и да остане сама с трите деца.
– На два пъти „потушава“ разочарованията и болката, като се тъпче с храна, и напълнява толкова, че тежи 90 килограма, а после успява да си върне нормалното тегло.
– Успява да се наложи като един от най-добрите диетолози в света.
– Не се страхува в зряла възраст да смени осем града и три държави и да започне всичко отначало.
– Успява да отгледа три преуспели деца, едно от които – Илон Мъск – е сред най-дръзките новатори и предприемачи в света.

„Моритати и легенди“ от Бохумил Храбал

Издава: „Колибри“
Дата на публикуване: 6 ноември 2020 г.
Превод: Анжелина Пенчева
Дизайн на корицата: Стефан Касъров

За книгата: „Моритати и легенди“ излиза през знаковата 1968 г. и включва по-ранни творби на писателя, обединени от възможността чрез два познати от древността повествователни жанра да бъдат пресъздадени радостите, страданията и страховете на ХХ век. От привидно баналния делник на обикновения човек авторът съумява да извлече и смразяващи трагедии, и граничещи с лудостта психически състояния, и трогателна доброта и човечност. Дори на фона на самобитното писане на Храбал сборникът се откроява с изумителна образност, с разтърсващо въздействие върху ума, емоциите и съвестта на читателя, с неподражаема сплав от брутален натурализъм и крехка като стъкло нежност. Освен моритати („кървави истории за убийства и страшни събития“ според речниковото значение на думата) и модерни легенди книгата съдържа размисли за естеството на писателството, за странните отношения между автор и читатели и така ни допуска до творческата лаборатория на един недостижим алхимик на словото.

Ако искате да включим и ваша книга в седмичния ни подбор на нови заглавия, пишете ни на [email protected] поне няколко дни преди излизането ѝ на пазара, следвайки ползвания в този материал формат.