fb
БиблиотекитеНовини

Обявиха два конкурса в Националния фестивал на детската книга 2022

4 мин.
Снимка: Pexels

Обявиха двата конкурса предшестващи Националния фестивал на детската книга в Сливен, който е планиран да се проведе от 11 до 13 май 2022 г. Книжното събитие е по инициатива на Регионална библиотека „Сава Доброплодни” в партньорство с Министерството на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, Държавна агенция за българите в чужбина и най-големите детски издателства у нас. Това е единственият форум в България, посветен изцяло на детската книга, на проблемите свързани с нейното издаване, разпространение и четене в дигиталната епоха.

Отчитайки новите предизвикателства при организацията на събитието в условията на разпространение на COVID-19, организаторите на 24-то издание работят по нова концепция за провеждането му. Спрямо пандемичната обстановка са планирани и резервни дати – 6-9 юни или през септември.

Наред с многобройните прояви, които се организират в рамките на фестивала, стартират и двата конкурса: Национален литературен конкурс и Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои.

Темата на Националния литературен конкурс е „Истории от магазинчето за щастие”. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 18 г., разделени в три възрастови групи: 7 – 10 г., 11 –14 г., 15 – 18 г. Всеки участник има право да представи до 2 литературни творби (разказ, приказка, стихотворение) специално създадени за конкурса. Творбите да са с обем до 5 стандартни компютърни страници (60-66 символа на ред, 28-30 реда на страница) и да бъдат изпратени на e-mail в електронен вид. Компетентно жури ще оцени творбите. Отличените литературни произведения ще бъдат издадени в сборник.

Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на XXIV Национален фестивал на детската книга. Ако поради пандемията фестивалът не може да се проведе от 11 до 13 май 2022г., отличените участници ще бъдат уведомени своевременно за новите дати на провеждане на фестивала и на церемонията по награждаването. Творбите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на e-mail: [email protected]
Краен срок за изпращане на творбите: 18.03.2022г.

В рамките на XXIV Национален фестивал на детската книга ще се проведе и Единадесети Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои. В конкурса могат да участват деца и юноши на възраст от 7 до 16 г., разделени в три възрастови групи: 7 – 10 г., 11 – 14 г., 15 – 16 г.. Всеки участник има право да представи до 2 броя кукли. Куклите да са с височина по-голяма от 35 см.

Компетентно жури ще оцени творбите. Наградите на отличените участници ще бъдат връчени на специална церемония в дните на фестивала. Куклите за конкурса, с обозначени на тях: трите имена, възраст (навършени години), училище, адрес, телефон и e-mail за контакти, се изпращат на адрес:

8800 гр. Сливен
ул. “Никола Карев” No 1
Регионална библиотека “Сава Доброплодни”,
за Националния конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои

Краен срок за изпращане на куклите: 05.04.2022г.

Куклите на участниците в конкурса не се връщат. С тях ще бъде уредена изложба, която може да бъде посетена в дните на фестивала. Произведенията на отличените участници ще бъдат включени в експозицията на единствения в България Музей на театралната кукла на любими литературни герои уреден в РБ „Сава Доброплодни” – Сливен.

„В него и деца, и възрастни, в една фантастична и приказна атмосфера, могат да се наслаждават, както на много и интересни кукли, така и на смайващото и многообразно майсторство на техните създатели“, допълниха организаторите.