fb
БиблиотекитеНовини

Община Варна обявява търг за комплексен проект за новата сграда на регионалната библиотека

2 мин.

Община Варна обявява търг за изготвяне на комплексен проект за нова сграда на Регионална библиотека „Пенчо Славейков“ в града, съобщава „Дневник“. Стойността на търга за възлагане на обществената поръчка е 600 хил. лв.

От текста, публикуван в сайта на Агенцията за обществени поръчки, става ясно, че при изпълнение на поръчката трябва да бъде изготвен проект за подробен устройствен план – план за регулация и застрояване, технически и работен проект, включващи количествено-стойностни сметки, както и всички параметри, необходими за съгласуване на проекта със специализираните контролни органи.

Освен архитектурен проект ще трябва да бъдат разработени и такива, касаещи интериора на бъдещата библиотека, обзавеждането й, озвучаването и акустичната и среда, паркоустройството в региона, осигуряването на система за видеонаблюдение и др.

Припомняме ви, че в края на миналата година беше обявен конкурс за изготвяне на идейния проект за новата варненска библиотека, който беше спечелен от холандското архитектурно бюро Architects for urbanity. Според него разгъната застроена площ на бъдещата сграда трябва да бъде 17.5 хил. кв.м, а височината й до 20 м.

Проектът предвижда 330 паркоместа на подземно ниво и озеленен покрив. Бъдещата библиотека ще трябва да разполага с хранилища за над 1.3 млн. книги.

Според главния архитект на Варна при добра организация сградата на библиотеката може да бъде готова до 2020 г., а в началото на 2016-а кметът на града Иван Портних обяви, че за строителството на библиотеката ще бъде търсена комбинация от европейско и бюджетно финансиране.

Регионалната библиотека във Варна има повече от 130-годишна история. Тя е събрала фонд от над 900 хил. тома, но до този момент няма собствена сграда. В момента библиотеката се помещава в част от помещенията на общинската администрация.

[ + ]