fb
БългарияНовини

Книжният център в НДК отваря врати до три месеца

3 мин.

След като XX Салон на изкуствата беше открит с концерт на шотландските гайдари Red Hot Chilli Pipers на 11 май и премиерата на театрално-филмовия спектакъл „Квартет“ на Явор Гърдев на 12 май, днес дойде ред да научим и литературната му програма.

На специално събитие за медиите в ресторант „Рубаят“ директорът на НДК Мирослав Боршош, директорът на Националния център за книгата Светлозар Желев, ръководителят на продуцентския център на НДК Михаела Петрова и председателят на Асоциация „Българска книга“ Веселин Тодоров разкриха подробности за поредното издание на културния маратон.

По думите на Желев тазгодишният Салон на изкуствата има най-богата литературна програма в историята на провеждането си. Тя ще бъде открита с представянето на поредицата „Нова Поезия и Проза“ на Университетско издателство „Св. Климент Охридски“ и „Антология“ на съвременни български писатели на хърватски език с участието на водещия редактор на поредицата Ани Илков. Събитието ще се проведе на 13 май, сряда, от 19:00 ч. в ресторант „Рубаят“.

Читателите ще имат възможност да се срещнат с поетесата Аксиния Михайлова, която е носител на престижната френска награда за поезия „Гийом Аполинер“ за 2014 г. Премиерата на стихосбирката й „Смяна на огледалата“ ще се проведе на 14 май от 19:00 ч. в зала 7 на НДК. На 21 май от 19:00 ч. отново в зала 7 пък нашумялата писателка Катерина Хапсали ще говори за дебютната си творба „Гръцко кафе“ и за предстоящия си роман с работно заглавие „Сливовица“.

Literatura2Едно от най-важните събития в програмата ще бъде връчването на Национална литературна награда за български роман на годината „13 века България“. Номинираните автори можете да видите тук.

На 26 май в ресторант „Рубаят“ от 19:00 ч. ще бъде представен новия брой на литературното списание „Granta“ с тема „Емигранта“. Един от най-интересните акценти на литературната програма на Салона на изкуствата пък ще бъде представянето на антологията на българския рок „Цветя от края на 80-те“ на 2 юни, вторник, от 21:00 ч. в „Студио 5“ , като организаторите обещават събитието да се превърне в истинско парти.

След обявяването на програмата Веселин Тодоров сподели подробности за предстоящия Пролетен панаир на книгата, който ще се състои от 19 до 24 май в НДК. По думите на Тодоров тазгодишният пролетен панаир ще бъде най-мащабният досега с повече от 100 изложители и близо 55 събития в културната си програма.

Научихме още, че Книжния център в НДК ще отвори врати до три месеца. „Целта ни е Книжния център да се превърне в най-доброто място за литература на Балканите“, заяви Светлозар Желев. Желев разкри още, че през лятото се очаква в Книжния център вече да се провежда активна културна дейност с ежеседмична литературна програма и редовни срещи с медиите.

Организаторите на медийната среща изразиха надеждата си НДК да се превърне в истинско културно средище. „Хората трябва да разберат, че НДК е отворено място за културата и всеки артист ще намери свой дом тук“, заяви Боршош, който наскоро стана носител на титлата Рицар на книгата. „Казват, че или трупаш прах, или вдигаш прах. Е, аз казвам, че с всяко събитие на Салона на изкуствата ще правим буря“, допълни Михаела Петрова.

[ + ]