fb

Книжарници "Хермес" препоръчват, виж какво!

НовиниПо света

От книгите до покера – как една писателка изкара $200 000 от игра на карти

4 мин.

Advertorial

Мария Конникова е родена в Москва, но едва на четиригодишна възраст се премества с родителите си в САЩ, където живее и до днес. Писането съпътства Мария през целия и живот. Написва първата си „книга“ от пет страници още като дете, а в четвърти клас създава и пиеса. Изиграването на постановката не се случва според представите на Мария, но разочарованието от прохождането в творческите среди не сломява авторката.

Освен към писането, Конникова проявява интерес и към науките, вследствие на което завършва Харвард, където изучава психология и творческо писане. Следва докторантура по психология от Колумбийският университет и завидна кариера в медиите.

Първата работа на Мария след колежа е като продуцентка в хитовото токшоу на Чарли Роуз. Следващите стъпки в професионалното развитие на Конникова са свързани с авторитетни издания – тя има публикувани статии в медии като New York Times, Scientific American, The Atlantic и The Boston Globe. От няколко години редовно списва материали на тема науки и психология за The New Yorker. Освен тези си успехи, Мария е авторка на два бестселъра на New York Times, а догодина предстои издаването на третата й книга.

 

Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes

Дебютната книга на Мария Конникова – Mastermind: How to Think Like Sherlock Holmes, излиза през 2013 г. В нея авторката прави интригуваща съпоставка между Шерлок Холмс и човешката психика. Конникова описва в книгата как чрез модерни психологични техники всеки може да се сдобие с когнитивните умения на известния детектив. Според нея, обръщайки повече внимание на самосъзнанието и ежедневните мисли и чувства, човек може да стане по-внимателен към детайлите, да се справи по-лесно с трудностите и да развие творческото си мислене.

 

 

Трудът на Конникова обира овациите на критиците, като един от тях – харвардският преподавател по психология Стивън Пинкър, казва, че книгата е:

[…] очарователна обиколка на науката изучаваща паметта, креативността и разсъждаването, илюстрирана с помощта на най-известния мислител в историята – Шерлок Холмс.

 

The Confidence Game: Why We Fall for It… Every Time

Три години след успеха на своя дебютен труд Конникова издава втора книга, която също става бестселър. В нея Мария разглежда методите, чрез които измамниците постигат целите си, както и причините, поради които хората им се връзват. Конникова взема под внимание случаи като тези на Бърни Мадоф и Ланс Армстронг. Също така авторката отговаря на въпроси като „Какво прави измамниците неустоими?“ и „Защо хората правят грешката да им се доверят дори когато усещат, че нещо не е наред?“. В книгата Мария използва своите познания по психология, за да помогне на читателите да разпознаят капаните, които измамниците им поставят, и в идеалния случай да спрат, преди да са попаднали в тях.

Втората книга на Мария Конникова също се радва на успех както сред читателите, така и сред критиците. Преподавателят по психология от „Йейл“ Пол Блуум споделя следното:

Това е брилянтна и често смущаваща книга, която ме остави със смесени чувства – бих искал всеки да я прочете, но в същото време се страхувам, че може да попадне в неподходящите ръце.

 

The Biggest Bluff

Догодина предстои публикуването и на третата книга на Мария Конникова – The Biggest Bluff. За нея авторката си поставя за цел да проследи тънкостите на покера през очите на един новак, който поема по пътя на професионалната игра. За целта Конникова сама се впуска в приключението. Тя наема за свой учител Ерик Сейдел, който с портфейл от $34 млн. е вторият най-богат покер играч в света. Сейдел има зад гърба си над 230 турнира на живо, като е печелил най-престижните отличия в света на покера. Очевидно Ерик е и добър учител, а Мария – прилежна ученичка със сериозни умения, тъй като за една година тя изкарва $200 000 долара от покер, като само преди месеци триумфира на събитие по време на PokerStars Carribean Adventure.

The Biggest Bluff няма да е наръчник за това как се печелят пари от покер. Идеята на Мария е книгата да покаже как играта на карти е огледало на нашия живот и как можем да го управляваме дори когато залогът е срещу нас.

Ако бъде завършена по план, бъдещата книга на Конникова ще излезе само около година след грандиозния успех на една друга история за покер – тази на бившата Олимпийска надежда в ските Моли Блуум. Нейната бурна житейска история бе разказана от самата Блуум в книга, публикувана през 2014-a, а екранизацията й, която излезе тази година, обра суперлативите както на зрителите, така и на критиците.