fb
НовиниПо света

Отбелязваме 20 години от възстановяването на Александрийската библиотека с документален филм

2 мин.
Снимка: Уикипедия

Възстановената Александрийска библиотека отбелязва своята 20-годишнина през 2022 г., а тази вечер чрез ефира на БНТ1, от 19:30 ч., можем да се отправим на пътешествие към магичния град.

Документалният филм „Мъдростта на Александрия“ (2020 г.) ще ни представи разказ за науката и идеите на XXI век в „Библиотека Александрина“ в Александрия, Египет. Учени смятат, че тази библиотека е издигната на мястото, където се е намирала легендарната Александрийска библиотека – най-известният център на книжовността и науката през античността.

Снимки: Уикипедия

„Библиотека Александрина“ е съградена през 2002 г. и като институция си е поставила амбицията да възстанови духа на Александрийската библиотека. Затова говорят участниците във филма: египтологът д-р Весела Атанасова – гл. асистент в Института по балканистика – БАН и преподавател в НБУ, философът и египтолог д-р Ахмед Мансур – директор на Центъра по ръкописи и калиграфия в „Библиотека Александрина“, филологът и икономист Дина Йосеф – директор на Арабскоезичния център в „Библиотека Александрина“, Рохайма Ретиб от Културния отдел на „Библиотека Александрина“ и представителите на Настоятелството на библиотеката – Петър Стоянов, президент на България (1997-2002 г.), и Амр Муса, министър на външните работи на Египет (1991-2001) и генерален секретар на Арабската лига (2001-2011 г.).

Александрия ни учи, че мъдростта е в силата да запазиш духа, да съградиш отново изгубеното и да бъдеш в крак с времето. В библиотеката калиграфите още служат на красотата, за да изпишат имената ни; дупките по стените напомнят местата за поставяне на ръкописи от древността; а прозорците, от които влиза светлината в читалнята, приличат на очи, чрез които знанието ни кара да прогледнем. „Мъдростта на Александрия“ ни отведе на специални срещи – с президента Петър Стоянов и бившия генерален секретар на Арабската лига Амр Муса – и двамата членове на Настоятелството на Александрийската библиотека.

Щастлива съм, че трудът на екипа ни беше оценен и от обществените телевизии в Португалия, Румъния, Молдова, Грузия и Хърватия, които проявиха интерес към излъчването на филма „Мъдростта на Александрия“ в рамките на обмен по линия на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU)“, коментира в профила си във Фейсбук Айше Сали – автор на филма.

В лентата е уловен и пулсът на града Александрия днес.

Автор на филма е Айше Сали, редактор е Весела Смилец, режисьор по монтаж и втори оператор е Филип Петков – FLYPHIL, оператор е Миглена Гайдарова, а режисьор е Станислав Терзиев. Филмът е част от поредицата „В кадър“ с продуцент Мария Чернева.