fb
Ревюта

Пърси Джаксън: неразкривани досега досиета на героя

2 мин.
Parsi Jakson Dosietata na geroya Rik Riordan

Parsi Jakson Dosietata na geroya Rik RiordanМоже би сте от читателите, „изгълтали” поредицата за “Пърси Джаксън и боговете на Олимп” на един дъх. И вероятно сега ви мъчи читателска абстиненция и се чудите какво да подхванете… Старшият писар на Лагера на нечистокръвните – Рик Риърдън – ви е приготвил спасително хапче под формата на тънката книжка „Досиетата на героя”.

С нея ще имате възможност отново да се впуснете в приключения заедно с Пърси, Талия, Клариса, Нико и други полубогове от лагера. В „Пърси Джаксън и откраднатата колесница” ще ви се наложи да стиснете зъби и да изтърпите дъщерята на Арес, Клариса, и още по отвратителните й братя Деймос и Фобос (познайте откъде идва думата фобия?). В „Пърси Джаксън и бронзовият дракон” ще се запознаете освен с въпросния дракон и с мармеките, а аз ви гарантирам, че и двете запознанства няма да ви харесат. В последното приключение – „Пърси Джаксън и мечът на Хадес” – нашият герой се забърква в игричките на Хадес и съпругата му Персефона, спуска се в подземното царство и трябва да премине Лета, реката на забравата. Нито едно от тези действия не се препоръчва, ако държиш да останеш жив.

Общо взето, от тези три недокументирани до момента приключения ще извлечете вече познатото ви от поредицата удоволствие, но в съкратен вариант. Това съвсем не е толкова лошо, а и ще се подготвите за следващата серия олимпийски романи на старшия писар Риърдън, „Героите на Олимп”.

Като бонус досиетата съдържат кратки интервюта с братята Конър и Травис Стол, Анабет, Гроувър, Клариса и самия Пърси. От тях няма да научите кой знае каква нова информация за героите, но поне ще имате стегнато и забавно представяне на характерите им. За най-заклетите фенове има няколко кръстословици и загадки, карта на Лагера на нечистокръвните и куфара на Анабет (за воайорски настроените от вас).

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.