fb
БългарияНовини

Петима са номинираните поети за наградата „Николай Кънчев“ 2014

1 мин.
Nagrada Nikolaj Kanchev

но поезияВладимир Попов, Екатерина Григорова, Екатерина Йосифова, Петър Петров и Петя Хайнрих са петимата номинирани поети за наградата „Николай Кънчев“ за 2014 година.

Церемонията по награждаването ще бъде на 6 декември, от 17 ч. в галерия „Средец“ на Министерство на културата на традиционния Поетичен Никулден 2014 г. като част от 42-рия Софийски международен панаир на книгата.

Победителят ще получи наградата – бронзова пластика от скулптура Добромир Иван, почетен диплом и 2200 лв. парична награда, лично от съпругата на Николай Кънчев – Федя Филкова.

В рамките на церемонията номинираните поети ще прочетат свои стихове, а проф. д-р Божидар Кунчев ще произнесе встъпително слово „Апология на поезията”. Ще бъде представено и списанието за поезия НО ПОЕЗИЯ от Йордан Ефтимов и членове на редакцията.

Водещ на празничната вечер ще бъде актьорът Милен Миланов.

Стихосбирките на номинираните поети са съответно:

  1. Владимир Попов – за „Лична хроника”, изд. „Светулка 44 АТЕНЕЙ”, 2013
  2. Екатерина Григорова – за „Дъска по мокрия пясък”, изд. „Ерго”, 2014
  3. Екатерина Йосифова – за „Тънка книжка”, ИК „Жанет45”, 2014
  4. Петър Петров – за „Без упойка”, изд. „Изток-Запад”, 2013
  5. Петя Хайнрих – за „Лотос”, Смол Стейшънс Прес, 2014

Наградата за нова българска поезия „Николай Кънчев” се връчва за трети пореден път. Поетичният Никулден 2014 се организира за осми път от съпругата на поета Николай Кънчев – Федя Филкова и Милен Миланов, актьор и председател на фондация „А’Аскеер”.