fb
Книги и киноСпециални

Петимата модерни Шекспировци, чиито завети ще живеят вечно

4 мин.

Новият сериал по TNT Channel „Уил“ споделя неразказаната история на младия Уилиям Шекспир с модерен, измислен сюжет. Шоуто пренася на екран литературния титан на фона на модерна музика, завладяващи обрати в сюжета и интригуваща динамика на героите.

За да подгрее за сериала, онлайн изданието Vulture представя няколко влиятелни гласа, които вече са се издигнали до гореща популярност в настоящето и определено ще бъдат запомнени като културоопределящи. Докато може да има само един Шекспир, паралелите между неговото творчество и работата на тези променящи правилата на играта артисти показват неговото безпрецедентно влияние. Илюстрациите към материала са на американския уличен художник Лий Кокс.

Кендрик Ламар
хип-хоп изпълнител

Шекспир е имал отличителен начин да провокира емоция, свеж подход към справянето с културните противоречия и привързаност към двусмислието. Ламар показва същите склонности: неговата музика е чувствена, текстовете му са толкова смислени, колкото и хипнотизиращи. Сюжетите, които използва в творбите си, варират от ретроспекция за самооценка относно славата до коментари за расовите отношения в Съединените щати. Проектирайки върху своето бедно начало на младеж в Комптън, историите в музиката на Ламар отекват дълбоко в душите и сърцата на феновете му. Още повече, той е наречен „най-вълнуващият рапър на хип-хопа“, а на 29 години вече е носител на седем награди „Грами“ и има цели 22 номинации.

Рупи Каур
поетеса, писателка, художничка

Рупи скрепява своята поезия със силни илюстрации.  В нейното изследване на женствеността, насилието, злоупотребата, любовта, скръбта, травмата и за това какво е да си цветнокожа жена в днешно време, Каур успява да изясни тези теми по демократичен начин. Нейният хаплив, внимателно конструиран стих – който си служи със сложни елементи от човешкия опит с равни части проницателност и съобразителност – е спечелил широка  световна публика главно чрез Instagram. Сега тя ангажира международни четения и представяния на нейната дебютна колекция от проза и поезия. „Milk and Honey” („Мляко и мед“) е бестселър в раздела за поезия на New York Times, а втората й книга ще излезе през есента.

Лин-Мануел Миранда
композитор, лирик и изпълнител

С 11 спечелени награди „Тони“ и наградата „Пулицър“ за драма, „Хамилтън“ на Лин-Мануел Миранда разпалва важни културни разговори сред напрегнатия политечски климат. Съществуват ясни паралели между историческите и политическите сюжетни линии на някои от Шекспировите най-известни произведения и пиесата. Но както можете да прочетете в блога на американския „Шекспиров център“, други интригуващи прилики между двете драматични произведения са подходът към развитие на героите и реториката. И двете демонстрират способността да се вземе една суха тема и да се представи на възвишен – но учудващо приложим – език.

Джил Солоуей
продуцент, писател, режисьор

Режисьорката, която стои зад поредиците на Amazon Transparent (букв. „Прозрачен“) и I Love Dick („Аз обичам Дик“) е на път да прекрачи границите. Работата по тях е наречена “сексуално откровена“, „постпатриархална“ и „радикално изследване на пола и сексуалността“. Солоуей говори основно за режисурата и за опровергаването на традиционните телевизионни женски образи. Честото комедийно третиране на темите за феминизъм, полова идентичност, брак, остаряване и нетрадиционни начини на живот получи силни, но смесени публични реакции.

Чимаманда Нгози Адичи
писател на романи и къси разкази

Нигерийската писателка Адичи е позната с късите си разкази, есета, пиеси, поеми и романи, преведени на 30 езика. Нейните феминстки текстове дават гласност на движението в неговата модерна форма, поставяйки трудни въпроси относно вътрешните разногласия. Интересното е, че тя пише по темата от американска гледна точка така, както и през обектива на родното ѝ отечество. И не се плаши да се занимава със спорни въпроси – конкуренция, женомразство, политика, полове, фамилни връзки. Получила е стипендията на MacArthur Foundation, а работата ѝ е възнаградена с многобройни награди и одобрения за изобретателността и дълбочината й.

Премиерата на новия сериал “Уил” ще бъде в понеделник, 10 юли по TNT Channel.