fb
От издателстватаСпециални

Петя Александрова представя „България в потури, но с цилиндър 2“ в София

2 мин.

Българската поетеса и писателка Петя Александрова представя продължението на успешния си сборник „България в потури, но с цилиндър“ (изд. „Хермес“) в София. Премиерата ще се състои на 14 март (сряда) от 18:30 ч. в Greenwich Book Center (бул. „Витоша“ 37) с медийното партньорство на „Аз чета“.

В „България в потури, но с цилиндър 2“ авторката е включила още 50 истории за видни български политици и писатели от близкото минало. Това са разкази за малко известни случки и преживявания на първите ни писатели и държавници: Добри Чинтулов, П. Р. Славейков, Цветан Радославов, Иван Вазов, Стефан Стамболов, Атанас Буров, княз Фердинанд, Михалаки Георгиев, проф. Александър Балабанов… Има и пиперливи в детайлите си истории – за първия фабрикант в Сливен, първия публичен дом в Шумен, за първите фотографи, „поетки“, газети, забавачници, телефони, монети и конкурси за „миски“…

Както казва литературният критик Димитър Бечев:

Тези прелюбопитни, тъжно-смешни, често сърцераздирателни в своя махленски драматизъм истории от живота на хайлайфа или пък от битието на културни и литературни първенци те карат да погледнеш с нов поглед към свещените олтари на литературния канон. И да възкликнеш с облекчение за своя утеха: „Ами и те били хора като нас!“.

Петя Александрова е българска журналистка и писателка. Родена е през 1948 г. в Ямбол. Завършва българска филология във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“. Автор е на седем книги с поезия и проза за възрастни и 19 сборника с приказки и поезия за деца. Стиховете й са превеждани на английски, полски, румънски, руски, словашки и турски език.