fb
БългарияНовини

Българските ученици с най-слаба четивна грамотност в ЕС

1 мин.

Четивните умения на българските деца не ни издигат на по-високи места в таблицата с резултати от публикуваното днес изследване PISA 2012, съобщава сайтът „Детски книги“. Резултатите на 15-годишните ученици тази година показват, че България е на последно място по четене с разбиране от европейските страни с общ резултат от 436 т. Преди нас в класацията е съседна Румъния с 438 т., въпреки подобрените резултати на българчетата в сравнение с изследването, проведено през 2009 г.

Подобни са и заключенията за представянето на гимназистите по математика, която е акцент в PISA 2012. С резултатите си българските ученици са най-слаби в сравнение с другите страни-членки на Европейския съюз.

Единствено в областта на природните науки българските тийнейджъри успяват да изплуват от дъното на класацията, оставяйки Сърбия, Румъния и Кипър зад гърба си. Общият брой точки, събрани в тази област, е 446, като за сравнение лидерът в класацията Шанхай има цели 580 т. Най-силната европейска страна в природните науки пък е Финландия със своите 545 т.

Изследването PISA се провежда от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) сред 65 страни от целия свят. В него на всеки три години се проверяват уменията на 15-годишните в три области: математика, четивни умения и природни науки. 

Прочетете и кратък коментар на резултатите в сайта „Детски книги“