fb
НовиниПо света

Писателките ощетени в учебните програми по литература на английските гимназии

2 мин.

Британският сайт Stylist разказва за любопитен неформален експеримент на учителя и стажант по английска литература Скот Уилсън. Той пита последователите си в Twitter дали и колко романа и пиеси от жени са изучавали в училище. Последва вълна от отговори, която онлайн медията определя като „депресираща“.

Наличието на брилянтни авторки от миналото и настоящето като Джейн Остин, Силвия Плат, Вирджиния Улф, Тони Морисън, Маргарет Атууд и Мая Анджелоу би внушило, че учебните програми в английските училища приемат сериозно приноса им към писателската общност. Оказва се, че реалността е съвсем различна.

Ето ги част от отговорите:

Мога да се сетя само за поети, които сме изучавали в училище, но не и авторки на романи или пиеси.

Мислих надълго и широко за това и, честно казано, не си спомням нито един роман, написан от жена, който да съм изучавала преди втората ми година в гимназията, когато в програмата бяха включени три писателки – Емили Бронте, Джейн Остин и Анджела Картър. Дори повечето поеми, които ни преподаваха в училище, бяха от автори мъже.

Джийн Рис и Емили Бронте бяха основните авторки, които ни преподаваха до университета.

Нула!

А посещавах изцяло женско училище!

Друга ученичка коментира, че в програмата на нейното училище не е включена нито една писателка. Тя допълва:

Обичах Остин и сестрите Бронте. Когато попитах учителката ми на какво се дължи липсата им в програмата, тя отговори, че момчетата не се справяли особено добре по английски – бяхме ощетени, за да не губим вниманието им. Ако не научаваме за гениалните жени именно в клас, къде другаде се очаква да го направим?

Явлението не е новост. През 2014 г. стартира кампанията For Books’ Sake, която инициира петиция, призоваваща изпитните комисии в английските гимназии да внесат равенство на половете в учебната програма по литература. Анализът на резултатите от кампанията обаче е изненадващ. Оказва се, че вместо да бъдат представени повече жени, техният брой е намалял.

Проучване от 2017 г. също описва подобни резултати. То показва, че белите мъже са доминираща сила в областта на литературната критика. Съответно и книгите, за които въпросните критици пишат, са дело предимно на автори, принадлежащи към тази расова и полова категория.

Снимка: Freepik.com