fb
НовиниПо света

Почина първата чернокожа писателка, удостоена с Нобелова награда

1 мин.

На 88-годишна възраст почина известната американска писателка Тони Морисън, носителка на Нобеловата награда за литература за 1993 година, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Морисън се е споминала в понеделник вечерта в Медицинския център „Монтефиоре“ в Ню Йорк след кратко боледуване. Тя е първата чернокожа писателка, удостоена с Нобелова награда за литература. Отличието й беше връчено за романа „Възлюбена“, за който през 1988 година тя получи „Пулицър“.

През 2012 година тя получи от Барак Обама Президентския медал на свободата – едно от най-високите отличия в САЩ. Сред най-известните й книги са „Най-синьото око“, „Сула“, „Песента на Соломон“, „Възлюбена“, „Джаз“.

Какво още трябва да знаем за Тони Морисън? 

Тя е родена на 18 февруари 1931 г. в Лорейн, САЩ. Книгите и особено историите, разказвани от баща й, оказват голямо влияние върху творчеството й. Завършва Хоуърдовия университет във Вашингтон с бакалавърска степен по английски език. А през 1955 г. защитава магистратура в Университета „Корнел“. Занимава се с преподаване и редакторска работа. Започва да пише в университета като част от неформална група поети и писатели. Творчеството й се отличава с епични теми, жив диалог и детайлно развити герои.

Вижте още:

Писателките ощетени в учебните програми по литература на английските гимназии

Как ни променят книгите?

Източник на снимките: tonimorrisonsociety.org