fb
БългарияНовини

Почитат писателя Христо Карастоянов с филм по книгата му „Една и съща нощ“ 

3 мин.
Снимка: док. филм Тривиум филмс

Приятели на писателя Христо Карастоянов организират прожекция на документалния филм „Гео Милев в лабиринта на времето“, създаден по фрагменти от книгата му „Една и съща нощ“ (ИК „Жанет 45“). Той ще се завърти на 22 февруари от 18 часа в кино „Одеон“, а поводът е рожденият ден на твореца, който ни напусна на 22 януари 2024 г., само месец преди да навърши 74 години. 

Edna i sahta nosht Hristo Karastoyanov

Основен организатор на прожекцията е режисьорът, сценарист и продуцент на лентата Костадин Бонев. Филмът спечели Годишната награда на София за 2022 г., както и Наградата на филмовата критика на фестивала „Златен ритон“ и Годишната награда на Българската филмова академия за сценарий. В него участват Христо Карастоянов, Маргарита Младенова, Иван Добчев, Ованес Торосян и др

Филмът „Гео Милев в лабиринта на времето“ е създаден през 2021 година. Сюжетът ни пренася в 1954 година. През февруари в София и околностите са разкрити единадесет масови гроба с над 500 трупа. Експертизата доказва, че смъртта им е била насилствена. И че годината на това масово убийство е 1925-а. В един от гробовете – този в Илиенските казарми, е намерено стъклено око. Окото на поета Гео Милев. И остава открит въпросът: Защо гласът на Гео е бил непоносим за официалната власт?

Христо Карастоянов е роден на 22 февруари 1950 година в Тополовград. Работил е като редактор във вестници, като драматург и директор на Държавния куклен театър в Ямбол, и др.

Завършил е Пловдивския университет, специалност български език и литература. През 1981 година дебютира с белетристичния сборник „Пропукан асфалт”. Романът му „Аутопия: другият път към ада” беше един от петте нови български романа, номиниран в първото издание на конкурса на фондация „Вик” (2003). Печелил е наградата на Корпорация „Развитие” за непубликуван роман („Смъртта е за предпочитане”), наградата на СБП за документалистика, („Записки по исторически наивизъм”), наградата „Златен ланец” за разказ на годината в конкурса на вестник „Труд”, наградата „Чудомир” за хумористичен разказ и др. 

По негови разкази е заснет игрален филм: „Следвай ме” (2003) на режисьора Дочо Боджаков.

Известен е и като публицист – негови статии са публикувани в много български политически и литературни вестници и списания. 

Христо Карастоянов оставя дълбока следа в съвременната българска литература. Автор е на над 30 книги, сред които „Кукувича прежда“, романите „Една и съща нощ“, „Животът няма втора половина“, „Т като Ташкент”, „Послепис”, „Името”, „Паякът” и др. Носител е награда „Хеликон” за романите „Името” (2012) и „Една и съща нощ” (2014), а общо седем негови книги са номинирани за „Орлето на Хеликон”. За книгата „Една и съща нощ” Христо Карастоянов стана носител на наградата „Дъбът на Пенчо” (2014) и Националната награда „Елиас Канети” (2015). Носител е на първа награда в категория проза в годишните награди на портал Култура – за романа „Послепис“ (2017). През 2021 става носител на Международна литературна награда „Алеко“ за къс хумористичен разказ.

Негови книги са издавани в Германия, Турция, САЩ. 

Прочети още:

Отиде си писателят Христо Карастоянов

Христо Карастоянов: Писаното слово си има простички, но железни правила

Христо Карастоянов: България няма с какво да си „купи“ Нобел


Можете да намерите книгите на Христо Карастоянов от Ozone.bg.