fb
БиблиотекитеНовини

Подкаст за тийнейджъри и ателие за емоции отварят в библиотеката във Враца

3 мин.

Подкаст за тийнейджъри, ателие за емоции и творчески работилници за мечтатели отварят в Регионална библиотека „Христо Ботев“ във Враца, като част от програмата на „Лято в библиотеката“ 2022.

„Идеята ни е за пореден път да предизвикаме децата и тийнейджърите на Враца да творят, четат, мечтаят и разгръщат въображението си до предела на възможностите им, а и отвъд“, допълниха организаторите.

Официалното откриване е на 15 юни от 10 ч. с Лятна читалня в парка зад паметника на Христо Ботев. Специален гост ще бъде Филип Павлов – композитор, пианист, преподавател и поет. Със своята стихосбирка „Чудни чудеса” той ще разкрие тайните на живота през погледа на децата.

Тази година екипът на библиотеката е подготвил по нещо за всяка възраст и интереси.

Ателието за подкасти “От тийнейджъри за теийнейджъри” е насочено към младежи от 14 до 19 години, които имат творчески стремежи в сферата на създаването на съдържание за социалните мрежи. Съвместно с „Аз чета“, Регионална библиотека стартира подкаст преди два месеца и за лятната работа събира екип от младежи, които да осъществят две издания по теми, които ги вълнуват и смятат, че биха вълнували техните връстници. Подготовката за подкаста е под менторското ръководство на Невяна Теодосиева и ще се провежда всеки четвъртък на месец юли в Тийн Зоната. Необходимо е предварително записване на място в библиотеката или чрез попълване на онлайн формуляр.

Към любителите на приключения от 8 до 11 години е следващото предложение в програмата. Работилницата “Лято в бурканче” е насочена към развиване на емоционална интелигентност чрез преживяване. Участниците ще се учат да разпознават, осмислят и „затварят в бурканче” емоциите си през различните активности в работилницата. Заниманията ще се провеждат всеки понеделник, от 20 юни до 25 юли. А по-малките приятели на книгите от 5 до 8 години могат да вземат участие в ателието за начинаещи творци „Фабрика за истории”, което ще се провежда във вторник, в периода от 21 юни до 26 юли. Децата ще се забавляват да творят смешни истории чрез игра и така неусетно ще влязат в ролята на разказвачи и бъдещи автори. 

През лятото библиотеката стартира и сформиране на креативни работилници за сръчковци, в които могат да вземат участие малки и големи – от 5 до 19 г. Тук ще се чувстват на място всички, които обичат да правят от нищо нещо с ръцете си. 

„За работилниците ще използваме материали за рециклиране, ще разучаваме интересни арт техники и най-вече ще използваме въображението си за да създаваме нови творчески модели“, уточниха от библиотеката. 

Ателиетата ще се провеждат всеки четвъртък от 16 юни до края на лятото в Детски отдел на библиотеката и във филиала в ж.к. „Дъбника”. 

В програмата е отделен специален ден за четенето на детски приказки за участниците до 7 години, които могат да посетят Лятната читалня на открито. Тя ще стартира на 15 юни и ще продължи да радва малчуганите всяка сряда до края на лятото. Всички посетители ще могат да рисуват, оцветяват, изработват оригами и книгоразделители.

И тази година всички участници в летните инициативи ще получат пъстро илюстрована читателска карта „Лято в библиотеката“. В нея децата и младежите ще трупат нива и печати за всяко свое участие, а в края на лятото най-активните сред тях ще получат награди и право на участие в специален уъркшоп.

Всички инициативи са безплатни.

*За записване: на място в библиотеката на ул. Петропавловска № 43, филиал в ж.к. „Дъбника”, на e-mail: [email protected]