fb
БългарияНовини

Политици четат на деца в „Походът на книгите“ 2022

4 мин.
Снимка: Canva

Политици, журналисти и известни българи ще се срещнат с деца на живо и онлайн в рамките на единадесетото издание на националната кампания „Походът на книгите“ 2022, съобщиха организаторите от Асоциация „Българска книга“. Мащабното събитие ще стартира на 2 април – Международният ден на детската книга, и ще приключи на 23 април, когато отбелязваме Международния ден на книгата и авторското право.

„Инициативата е част от мисията на Асоциация „Българска книга“ за подкрепа на грамотността, културата и образованието. Целта на кампанията е да повиши интереса към четенето на книги сред децата и юношите, както и да информира обществото като цяло по отношение на темата за грамотността сред най-малките. Дигиталната платформа на събитието тази година позволява включването на деца от цялата страна и от чужбина“, допълниха организаторите.

Участници в „Походът на книгите“ отново ще бъдат известни българи, които ще се срещнат с децата на живо и онлайн, за да им прочетат откъси от любимите си детски книги, като по този начин мотивират най-малките да четат. В тазгодишното издание са поканени да четат политици и журналисти, а сред потвърдилите до момента са: еврокомисарят по „Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж“ Мария Габриел, вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова – патрон на събитието, заместник-председателят на народното събрание Кристиан Вигенин, вицепремиерът по ефективно управление Калина Константинова, министърът на културата Атанас Атанасов, министърът на образованието и науката акад. Николай Денков, заместник-кметът на Столична община Мирослав Боршош и др.

Официалното откриване на „Похода на книгите“ ще бъде на 2 април (събота) от 11:00 ч. в Детския отдел на Столична библиотека (пл. „Славейков“ №4а), с участието на организаторите и партньорите на кампанията. Основен партньор и съорганизатор на официалното откриване на събитието е Столична библиотека, която е подготвила пъстра програма от литературни събития за деца. Денят за старт на кампанията не е избран случайно – това е Международният ден на детската книга, който се отбелязва всяка година в целия свят и съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, създал едни най-популярните приказки на всички времена. Преди 60 г. ЮНЕСКО учредява Международен златен медал на името на Андерсен, наричан още „Малка Нобелова награда“.

Маратонът на четенето е посветен на Емилия Милкова

В рамките на кампанията „Похода на книгите“ тази година ще се проведат поредица от интересни събития в цялата страна:

„Маратон на четенето“ от 2 до 21 април 2022 г., който ще се проведе в библиотеките и читалищата в цялата страна под формата на поредица от срещи, четения, премиери, драматизации, конкурси и др., за да утвърдим отново библиотеките като значимо място за четене, общуване и срещи на общността на живо или онлайн в дигитална среда. Тази година националният „Маратон на четенето“ ще с акцент 15 април и ще бъде посветен на Емилия Милкова, дългогодишен член на УС на Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), председател на ББИА (2020 – 2021) и един от инициаторите за превръщане на инициативата на РБ „Пенчо Славейков“ – Варна „Маратон на четящите хора“ в национален.

Връчване на годишната националната награда „Бисерче вълшебно“ на фондация „Детска книга“ – за любима новопубликувана детска книга, избрана след гласуване от жури на възраст между 5 и 16 г.

Празник на книгата ще организират издателствата, членове на АБК, в книжарниците, библиотеките и културните центрове в цялата страна. Предстоят поредица интересни събития, срещи с автори, премиери на книги и др.

„Походът на книгите“ се организира всяка година от Асоциация „Българска книга“ в партньорство със Столична библиотека, фондация „Детски книги“, Българската библиотечно-информационна асоциация, фондация „Глобални библиотеки“ – България, Национално сдружение на общините в Република България (НСОРБ), Регионално управление на образованието София-град, Министерството на образованието и науката.