fb
Ревюта

Поверително от мястото, където се ражда истинският човек

2 мин.

Не, това не е евтин порноид в няколко десетки нюанса, това е биографията на един от най-скандалните готвачи в Ню Йорк. Антъни Бурдейн е същият този Джак Бурдейн, когото всички умираме да гледаме в сериала „Поверително от кухнята“ (изд. „Кръгозор“), изпълняван по суперсекси начин от Брадли Купър. Спомнете си ТВ-поредицата, извадете дребните опити за гениалничене на сценаристите и добавете суровата действителност в крайните квартали на няколко американски щата – и „та-даам“ – получавате ето тази книга.

Признавам, че в различни периоди от детството си съм искал да бъда различни неща  адвокат, моряк, летец, журналист, готвач. Е, ако бях прочел „Поверително от кухнята“ по-рано, определено щях да се спра на последното. И да кажем, че нямаше да е заради „привилегията“ да можеш да изчукаш булката на нечия чужда сватба само защото си направил страхотни ордьоври (да, скандално си е), както обяснява Бурдейн.

Една от причините да обичам да чета биографии на яки копелета или на кофти типове е, че обикновено и самите текстове са написани в такъв стил. Бурдейн разказва за половината си живот, преминал на различни наркотици, и в същото време говори с любов за жена си, която е била неотлъчно до него през цялото време. Говори за това колко кофти неща се случват в ресторантите и че същевременно никога не би отказал да си поръча нещо екстравагантно въпреки познанията си за обстановката, в която е приготвено. Обяснява спецификите на шефовете-задници и в същото време им благодари за хилядите неща, които е научил от тях.

Е, ако трябва да съм задник, бих искал да съм точно такъв задник. Защото има няколко неща, от които човек никога не бива да се отказва в живота – хубавата жена, хубавата храна, хубавото вино и хубавата книга. ОК?

Силно ревю и от Преслав в „Литературата днес“