fb
БлогБлогове

Практични съвети за четене, когато имате бебе

3 мин.

Вдъхновена от статията на Рейчъл Смолтър Хол, публикувана в bookriot.com, реших да споделя моите „открития” как намирам време и начин да чета след появата на моята дъщеря. Да, безспорно, това е един от най-прекрасните и безценни моменти в живота на една жена, но той води и до безброй промени, а за страстния читател като мен означава, че е по-трудно да се отдаде на любимото си занимание като преди. Но все пак, когато има желание, има и начин. И така:

  1. Не губете надежда. В началото нещата ще са по-бавни и ще отнеме време да наместите всичко, но в крайна сметка това е само период и когато свикнете с новите отговорности, ще има време и за четене на книги, дори и да отнема по-дълго от преди.
  2. Докато бебето е все още малко, всеки знае, че то се храни през 2-3 часа. Това време може да използвате пълноценно и да четете. Тъй като аз кърмех, ми беше доста удобно да чета от киндъла си. С книга ми беше по-трудно. Пък и току-що добавих още един аргумент към ползата от електронните четци. Ако сумирате часовете, в които храните вашето бебе, ще получите поне 2-3 часа за 1 ден.
  3. Четете, докато приспивате бебето. След ритуала пеене на песничка, малко гушкане и оставяне в леглото, докато чакам дъщеря ми да заспи, имам поне 15-20 минути, в които мога да чета. И тук, отново най-добрият ми приятел се оказва киндъла и светещият му екран, който ми върши прекрасна работа. Понякога дори, оставам още 10 минути повече, за да си дочета главата.
  4. Използвайте свободното си време, когато таткото помага. Със съпругът ми се редуваме през почивните дни и когато той се занимава с дъщеря ни, посвещавам това време на себе си и част от него е за четене на книги.
  5. Не губете времето си да дочитате книги, които не ви харесват и/или не си заслужават. Ако все още не сте усвоили това умение, сега е момента. Животът е твърде кратък, за да си губите време с нещо, което искате да дочетете просто от инат. Някога разпилявах времето си с лека ръка и дочитах всичко от читателска гордост. Сега просто оставям книгата, ако не успява да ме заинтригува.
  6. За последно оставих най-приятното. Това е времето за разходка в парка. Малките бебета спят много добре на свеж въздух. Няма нищо по-прекрасно да седнеш в парка с книга в ръка, докато бебето си поспива. Разбира се това може да правите докато още е малко и не е проходило.

Да си родител означава да се откажеш от доста неща. Животът ти се променя и вече нямаш време за всичко, което си правил преди. Но пък е чудесна възможност да наредиш приоритетите си и да станеш по-организиран и по-фокусиран. Вече не си позволявам излежаване в леглото по пижама събота и неделя, нито мога да гледам толкова много филми и сериали като преди, но все още намирам време да почета. И макар понякога да ми се налага да оставя книгата в най-интересния момент или да намеря възможност да привърша историята чак след дни, важното е, че все пак успявам да я прочета. А след време ще мога да зарадвам детето в мен и заедно да четем книга с моето момиченце и се надявам да й предам моята любов към книгите.

В Аз чета ще се радваме да споделите с нас, вашия опит и какво решение сте открили вие.