fb
БългарияНовини

Предизвикателният свят на тийн литературата завладява “Аз чета” за цяла седмица

2 мин.

Книгите за тийнейджъри (известни още и като Young Adult литература) през последните години изживяват истински бум на книжния пазар в световен мащаб, провокирайки не само самите тийнейджъри да четат повече, но и много хора, надхвърлили възрастовата граница на юношеството. Екранизациите по цели поредици от книги и мащабните маркетингови кампании още повече засилват интереса към книгите, героите и историите. Читателите създават цели фен-фикшън поредици и силни общности, обединени от любовта към конкретни книга, автор или герои.

Тази седмица “Аз чета” ще отдели специално внимание на тази категория книги, посвещавайки цяла седмица на тенденциите в развитието на тийнейджърската литература още от… 20-те години до днес.

По време на “Седмицата на Young Adult литературата” ще се потопим в разнообразието от жанрове, теми, герои и автори, за да разберем защо тези книги са толкова специални и важни и не биват да бъдат подценявани нито от читателите, нито от издателите. Всеки ден в следобедните часове ще Ви очаква ревю именно на книга от категорията, но и не само…

Ще проследим връзката между книгите и техния път извън книжното тяло – превърщането им в музика, филми, фен-фикшън, изкуство, ежедневни аксесоари, че дори и татуировки. Няма да пропуснем и предизвикателството на дизайна на книги за тийнейджъри в интервюто с българския дизайнер Стоян Атанасов.

Ще провокираме и самите читатели да се включат със собствени мнения и книжни предизвикателства, а с помощта на нашите партньори от издателствата „Екслибрис“ и „Ибис“ ще раздаваме и страхотни книжни награди през цялата седмица с тематични игри.

Подготвили сме още множество разяснителни материали, галерии, видеа, любопитни информации и класации. Ще засегнем още и темите за пазара на този тип литература в световен мащаб и влиянието й върху читателските навици на съвременните младежи.

Не на последно място, надяваме се чрез тази седмица да покажем, че YA книгите имат силно влияние върху читателската култура на съвременните младежи и е важно всички, независимо от своята възраст, да намерим начин как да използваме тези книги, за да задържим интереса към четенето и литературата и в бъдеще с “по-сериозните” четива, но и с любовта към откриването на нови светове и емоции.

На сайта ще може да следите всички материали от седмицата с таг-а YAдни, същият е и хаштагът, с който ще може да намирате материалите и във фейсбук – #YAдни.