Loading Map....

Дата/час
20/05/2019
19:00 - 20:00

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Европа на нациите или европейска свръхнация?

На 9 май 2019 г. отбелязахме Деня на Европа и 136 години от рождението на един от доайените на идеята за обединена Европа – големия испански философ, социолог и есеист Хосе Ортега-и-Гасет.

Ще преодолее ли Европа настоящата криза? Кога нациите се превръщат в прокрустово ложе за развитието на европейските държави? Има ли алтернатива идеята за европейска интеграция? Това е само малка част от въпросите, върху които ще разсъждавате, докато четете есеистичната книга „Европа и идеята за нация” (превод: Ефтим Станков), появила се на българския литературен пазар тъкмо навреме, в навечерието на изборите за Европейски парламент.

На 20 май отговори ще потърсим с помощта на проф. Лазар Копринаров, автор на предговора на книгата, проф. Александър Кьосев, водещия журналист на БНТ Бойко Василев и Тони Николов, философ и журналист.

Писани преди 70 години, лекциите и есетата в сборника „Европа и идеята за нация” звучат стряскащо актуално и днес: „Идеята за нация, за разлика от народите, които са само народи, включва преди всичко програма за живот, насочена към бъдещето. Може да предположим, че нашата европейска култура преживява дълбоко в себе си остра криза и че почти всичко в нея е станало несигурно. Но ако нациите си дадат сметка за това, няма да има по-точно и по-енергично доказателство, че има едно общо европейско съзнание. Не помня някоя цивилизация да е умряла от пристъп на съмнение. По-скоро мисля, че цивилизациите умират от закостеняване на традиционната си вяра, от артериосклероза на вярванията си.”