Loading Map....

Дата/час
19/02/2019
18:00 - 21:00

Място
PhotoSynthesis – място за фотография, хора и идеи
бул. Васил Левски 57
София

Категория


Александрийската школа: Среща с поезията на Йован Христич
За работа си над книгата и за приятелството си с Йован Христич ще говори проф. Светлозар Игов, автор на предговора и преводач на едноименното издание, както и на сборника с есата на Христич „Пътувания из Средиземноморието“.

За съвременната сръбска поезия и мястото на автора в нея ще говори доц. Йордан Ефтимов от Нов български университет.

––-

Йован Христич (1933 – 2002) е поет, есеист, драматург и критик. Един от критиците, закрилящи лириката на сръбския модернизъм и авангард. От 1971 г. е постоянен театрален наблюдател на списание „Книжевност“, театралните му рецензии са издадени в четири тома.

Освен в родината му, негови драми са играни в САЩ, Швейцария, Полша, Словакия, Финландия и др. Поезията и есетата му са превеждани на всички европейски езици.

Председател на Сръбския ПЕН център.

На български език е представен в антологията „Нощен полет. Петима сръбски поети“ (прев. Светлозар Игов и Николай Кънчев, изд. „Народна култура“, 1989) и с отделни стихотворения и есета в превод на Светлозар Игов в Бюлетина на СБП, в. „Литературен фронт“, в. „Литературен форум“, в. „АБВ“, „Литературен вестник“ и в списанията „Език и литература“, „Летописи“, „Литература“ и „Страница“.