Loading Map....

Дата/час
22/05/2023
18:30 - 20:00

Място
Софийска опера и балет
бул. "Дондуков" 30
София

Категория


Аз съм направен за чудене! Литературен маршрут за Иван Радоев
📍 Начална точка: Софийска опера и балет (вход от ул. „Врабча“ №1)
📖 Автор и водещ: Радослав Чичев
Вход свободен // без предварително записване
Вторият Литературен маршрут за тази година ще продължи с поета, драматург и радиожурналист Радослав Чичев. Неговата разходка ще ни преведе между спомена и мечтата, посветена на поета и драматург Иван Радоев.
„Аз съм направен за чудене!“ ще е Литературен маршрут колкото градски, толкова и интимен, преминаващ през творчеството и живота на Иван Радоев. Ще разберем за приятелствата му с Никола Фурнаджиев и Ангел Каралийчев и за творческата среда през 50-те, 60-те и 70-те години на ХХ век. Ще чуем гласа на Иван Радоев, както и много негови стихотворения“ – Радослав Чичев
✦ За автора на Литературния маршрут ✦
Радослав Чичев е радиожурналист, водещ на предаванията „Аларма“ и „Гласът на времето“ по програма „Христо Ботев“ на БНР. Автор е на стихосбирките: „От прашинката на деня“, за която през 2012 г. е отличен с бронзов „Пегас“ на „Южна пролет“ в Хасково, на „Сърцето на ловеца е лисица“, на „5.6“ и на „Светкавици“. Както и на пиесите „Колекционерката“, „Траевремене“, „Звездата на Планк“ и на „Сънят на сезоните“. През 2012 г. е победител на Фестивала „София: Поетики“. Един от участниците в поетичното представление „4х4“. Един от авторите на подкаста „Градски детектив“.
✦ За Литературните маршрути ✦
Това е петият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки.
По повод петата годишнина на Маршрутите ще гостуват някои от водещите писатели, поети и литературни теоретици от предишни издания на събитието. Литературните маршрути отново ще бъдат изцяло нови и специално подготвени за тазгодишната програма, която ще бъде през месеците май, началото на юни, юли и септември.
~~
„Литературни маршрути“ е проект на фондация „Прочети София“.
Събитията от програмата се реализират с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“.
Партньори на тазгодишните „Литературни маршрути“ са издателство „Точица“, фондация „Изкуство – дела и документи“ и Нощ на литературата 2023.