Loading Map....

Дата/час
17/03/2015
19:00 - 20:30

Място
Петното на Роршах – Пловдив
ул. Йоаким Груев №36
Пловдив

Категория


"Балканският човек" от Йордан Велчев в литературен клуб Spirt&Spirit

Литературен салон Spirt&Spirit и ИК Жанет 45 представят „Балканският човек“ том 2 от Йордан Велчев.
Разговорът води Александър Секулов

Току-що издаденият втори том на „Балканският човек“ е изцяло посветен именно на създаването и съдбата през вековете на балканския културен тип човек, който сме всички ние. Представлява главоломен разказ за отишли си времена на премисляне на „всички велики мисли“, на изричане на „всички велики и вечни думи“, с които, без да си даваме сметка за това, живеем и днес. Несвършващ разказ за преплитащата се като в стълпотворение летопис на най-различни обичаи, вери и народи, всеки един от тях в повече от дузина и половина столетия прибавящ свои щрихи към общата балканска идентичност, за да се оформи тя такава, каквато и сега носим в сърцата.

И пред очите ни като в приказка преминават и истините на хилядолетната история на православния човек на Балканите, до най-малки подробности, сякаш за да можем най-после да се погледнем в огледалото и се познаем, всеки – себе си. Преодолявайки незнанието за самите нас. И засрамени от болката, бликаща из онези изречени преди близо два века думи:

Болгаре благочестиви и православни, докога ще спавата на този дълбокий сон без учения же и неведения? О, нечувствование доброти! О, стид! О, уничтожително состояние!“.