Loading Map....

Дата/час
02/04/2015
18:30 - 20:00

Място
Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Аула
бул. Цар Освободител 15
София

Категория


Херт ван Истендал представя "Белгийският лабиринт" с публична лекция

„Белгия – страната на неограничените невъзможности“ е темата на публичната лекция на известния белгийския писател, историк, поет и журналист Херт ван Истендал, който е на посещение в България по покана на Белгийското посолство в София. Входът е свободен, а самата лекция е на английски език.

Представя се и българският превод на най-известната му книга – „Белгийският лабиринт”, издаден в България от ИК „Жанет 45”. В нея Херт ван Истендал се опитва да обясни на чужденците тънкостите и деликатността на своята родина. Книгата увлекателно разказва най-новата история на Белгия и изяснява как различните общности в Белгия живеят заедно, въпреки често разминаващите се гледни точки и мнения, и успяват да постигнат разбирателство без въоръжени конфликти и насилие. Местната политическа максима гласи: Добрият компромис е този, в който никоя от страните не е напълно удовлетворена.

Посещението на писателя в София е част от неговото турне в страни от региона, сред които още Албания, Косово и Македония, в периода 25 март – 3 април 2015 г. Събитието се осъществя с подкрепата на гражданската платформа за дебат и общо действие MoveBG (България може), Факултета по класически и нови филологии на Софийския университет „Св. Кл. Охридски” и на г-н Филип Ромбаут, спонсор на изданието на „Белгийският лабиринт”, осъществено от
ИК „Жанет-45“.

Роден в Брюксел през 1947 г., Херт ван Истендал учи социология и философия. Дълги години е водещ на новинарските емисии по обществената телевизия. А от 1993 г. е независим писател, който пише разкази, стихотворения, приказки, романи и памфлети. Сътрудничи активно в редица радия, вестници, седмичници и литературни списания в Белгия, Холандия, Франция, Канада, Германия, Унгария и др. Той е доктор хонорис кауза на Open University и гостуващ професор в университета Гьоте във Франкфурт на Майн. Изнася още лекции в университетите в Кьолн, Прага, Будапеща, Северна Каролина, Дъблин и редица други.