Loading Map....

Дата/час
09/03/2016
17:30 - 19:00

Място
Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
ул. Цар Асен 24
Пловдив

Категория


Хюсеин Мевсим представя книгата "Никола Фурнаджиев в Истанбул" в Пловдив

В рамките на Младият „Пловдив чете“ издателство Жанет 45 и Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“ организират ЛИТЕРАТУРНА СРЯДА с проф. Хюсеин Мевсим, литератудовед, изследовател, преводач.

Представяне на книгата „Никола Фурнаджиев в Истанбул“

За книгата говори доц. Владимир Янев

С новата си книга „Никола Фурнаджиев и Истанбул“ Хюсеин Мевсим дава практически отговор на въпроса как трябва да разказва литературният историк днес, за да бъде интересен, атрактивен, разбран, нужен неговият разказ. Във всеки случай не „на колене пред която и да е освободителка“ (Хр. Бръзицов) – идеология. В никакъв случай на колене пред клишетата на литературоведския предразсъдък. Нека оставим предразсъдъците на… интерпретациите. Дори не на колене пред вездесъщия факт. Прецизно и документално добросъвестно, да, със сигурност, но най-вече трябва да разказва интригуващо и интересно. А това означава да лови разказите във въздуха. Да подушва трагедията, драмата (и мелодрамата, защо не), където я има, да идентифицира настоящия момент като алюзия на нещо минало (и обратно), да разсъждава по аналогия, да моделира фигури на езика и мисълта. Да разказва влюбено в предмета на своите занимания. В качеството си на литературен (из)следовател да проектира историята в истории, да опитомява малките истории от документа за каузата на голямата художествена литература. Да бъде просто ловец на разкази.
Евдокия Борисова

Хюсеин Мевсим (1964) е роден в с. Козлево, обл. Кърджали. Завършва българска филология в Пловдивския университет (1989). В момента е професор доктор по български език и литература в Анкарския университет. Автор на книги и изследвания върху българската литература, фолклор и история. Съставител и преводач на български и турски на различни антологии и сборници.

Пловдивски университет „Паисий Хилендарски“
Ректорат, 10 аудитория
Вход свободен