Map Unavailable

Дата/час
17/09/2020
17:00 - 20:00

Място
Галерия – книжарница „София Прес“
ул. Славянска 29
София

Категория


Палечко. Илюстрации на Иван Димов към поемата на Валери Петров

Галерия-книжарница „София прес“ отбелязва 100-годишнината от рождението на Валери Петров с изложба на оригиналните илюстрации към поемата му „Палечко“ (написана през 1943), нарисувани от художника Иван Димов.

Експозицията съдържа цялостната работа на художника по поемата – фолиа, винетки, титул и рисуван авторски шрифт, които са показани през 1978 г. в ОХИ „Илюстрация“ и наградени с премия.

Вероятно там са забелязани от поета, който ги харесва и предлага те да бъдат илюстрациите в книгата „Палечко“ на издателство „Български художник“ през 1981 г. Така започва едно дълго и богато творческо пътешествие – Иван Димов илюстрира през годините множество детски издания на Валери Петров: „Бяла приказка”, „Копче за сън”, „Меко казано”, „В лунната стая”, „Пук”.

Експозицията, в която са включени 22 оригинални илюстрации, дава рядка възможност на зрителите и специалистите да проследят как са се появявали асоциативните и поетични образи, от една страна строго следвайки текста, и в същото време – свободно и по детски смело са изграждали и визуализирали свят, в който избухва изкуството на въображението.