Loading Map....

Дата/час
04/07/2019
17:30 - 19:00

Място
Галерия „Серякова къща“
ул. "Ангел Кънчев" 6
Троян

Категория


Петър Чухов и Иван Христов в Троян със стихове и етнокомпозиции
На 4 юли 2019 г. (четвъртък) от 17:30 ч. двамата поети и музиканти, основатели на етнорок формацията „Гологан“, идват с най-новите си книги и с току-що излезлия диск на групата. Те ще гостуват в галерия „Серякова къща“, където ще представят музикално-поетически пърформанс. Думи, преплетени със звуците на кавал и китара. Любовни или полулюбовни стихове и мелодии? Елате и ще разберете!
Петър Чухов е роден през 1961 г. в София. Автор на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Творбите му са преведени на 19 езика и публикувани в над 20 държави. Носител на много награди, сред които Наградата на музея „Башо“ в Япония. Участвал на фестивали и четения в Словакия, Македония, Япония, Хърватия, САЩ, Литва, Швейцария, Румъния, Унгария, Германия, Швеция и Русия. Пише музика и текстове, свири в различни рок-групи. Член на Управителния съвет на Българския П.Е.Н.-център, Сдружение на български писатели, Хайку клуб „София“, Haiku Society of America, World Haiku Association и Musicautor. Най-новата му книга е сборникът с разкази „Достатъчно дълго“, излязла тази пролет, но троянската публика ще има възможност да се запознае и с последните му засега издадени стихосбирки „Сбогуване с нарцисизма“ (2015) и „АДdicted” (2017).
Иван Христов е роден през 1978 г. в гр. Борово. Автор е на стихосбирките „Сбогом, деветнайсти век“ (носител на наградата за най-добър поетичен дебют от Националния конкурс „Южна пролет“ 2002 г.) и „Бдин“ (носител на националната литературна награда „Светлоструй“, 2006 г., през 2015 г. „Бдин“ излиза на турски език), както и на академичната монография „Кръгът „Стрелец“ и идеята за родното“ (2009). Участвал е в множество международни литературни фестивали, а поезията му е превеждана и публикувана на повече от десет езика. От 2010 г. е член на организационния комитет на международния фестивал „София: Поетики“. През 2013 г. излиза неговата трета поетична книга – „Американски поеми“. През 2016 г. в Румъния е публикувана двуезичната книга „Бдин, следванa от Американски поеми“, на български и на румънски. През 2018 г. излиза неговата четвърта поетична книга „Любовен речник”, а през 2019 г. стихосбирката „Американски поеми“ излиза и във Франция. В момента Иван Христов работи в Института за литература при Българската академия на науките.