Map Unavailable

Дата/час
26/04/2022
18:00 - 19:30

Място
Къща музей “Дечко Узунов”
ул "Св. Св. Кирил и Методий" 9
Казанлък

Категория


Поетична вечер с Петър Чухов в Казанлък

По повод 60-и рожден ден в Къща музей “Дечко Узунов”  гостува поетът Петър Чухов. Той ще представи стихосбирките си “ЕСЕНЕН ВЕЛИКДЕН“ и “ЗАПОКИТЕНОСТ”, излезли от печат през настоящата година. Екипът на Художествена галерия – Казанлък ще бъде домакин на тази среща, която ще се състои.

Поетичната вечер ще води поетът Румен Денев.
Организаторите споделят, че в „Есенен Великден“ поетът изследва малко по-задълбочено и болезнено темите, които са основни в неговата поезия, а и в останалите му текстове – липсата и отсъствието, неосъществеността, малките чудеса на ежедневието, пролуките, през които за миг проблясва отвъдното. Авторът се опитва да бъде по-открит и непосредствен, но без да се отказва от удоволствието на играта и лукса на иронията и самоиронията, които са едни от най-използваните му изразни средства. Отново сме свидетели на комбинацията между пестелива, но ефектна метафоричност, умерен абсурдизъм и овладяна искреност. Редактор на книгата е поетът и белетрист Емануил А. Видински, а художник-оформител Капка Кънева. „Есенен Великден“ спечели номинация за Националната награда за поезия „Иван Николов“, както и съпътстваща награда от Националния поетичен конкурс „Христо Фотев“.


Сборникът „Запокитеност” включва първите пет стихосбирки на Петър Чухов, написани и издадени (с едно изключение) през периода 1995 – 2000 г. Събрани в общо книжно тяло, без нова редакторска намеса, но с нов, общ дизайн, отново дело на Капка Кънева, носител на наградата „Златна четка” за оформление на книга. Те показват поетическите търсения на автора от края на миналия век, който съвпада с края на неговата младост. За тези, които познават Чухов само от стихосбирките му, издадени през новото хилядолетие, тази среща със сигурност ще бъде изненадваща.


Шестдесетгодишнината на Петър Чухов е повод за издателство „Жанет 45“ да издаде две негови стихосбирки – с нови стихове и сборник, който включва първите му пет книги с поезия. Това е интересна възможност да се сравни авторовият поетически почерк от 90-те години на миналия век, с този който е характерен за него сега.