Loading Map....

Дата/час
16/09/2023
16:30 - 20:00

Място
Народен театър „Иван Вазов”
ул. Дякон Игнатий №5
София

Категория


„Помня този човек“ // Литературен маршрут за Марин Бодаков
≽ Начало: Народен театър „Иван Вазов“ | 16:30
Поставяне на пейката-буква Ш
≽ парк Военна академия „Г.С. Раковски“ | 18:30
На 16 септември ще бъде специалното събитие през тази година, което ще е посветено на поета, литературен критик, журналист и преподавател – Марин Бодаков. В негова памет ще бъде възстановена унищожената през 2018 г. пейка във формата на буквата „Ш“, която бе част от проекта „Скритите букви“*, в който участваше и Марин Бодаков. Пейката, заедно с поезията на Марин Бодаков, ще бъде разположена и съхранявана в парк Военна академия „Г.С. Раковски“.
Събитието обаче ще започне с Литературен маршрут, посветен на поезията на Марин Бодаков, на неговата критическа, журналистическа, редакторска и преподавателска работа. Началото ще бъде в 16:30 ч. пред Народния театър „Иван Вазов“.
За различните му професионални, творчески, някои лични занимания и любими места в града ще ни разкажат и различни хора, сред които: Геновева Димитрова, доц. д-р Светлана Станкова, проф. Алберт Бенбасат, Панайот Стефанов, Елка Димитрова, Надежда Радулова, Георги Арнаудов, Йордан Славейков, Яна Букова.
Вдъхновени от премиерата на книгата „Галерията на сърцето“ на издателство „Точица“ и Издателство за поезия ДА (на която чухме поезията на Марин Бодаков, прочетена от хора в публиката), ще поканим всеки, който желае, да прочете негово стихотворение в парка на Военна академия от 18:30 ч. Тази част от събитието няма да прилича на обичайните литературни четения, няма да има сцена, нито специално обособено място за публика. Различните гласове, които четат поезията на Марин Бодаков, ще се чуват из парка. Също така те ще бъдат записани и четенето ще бъде достъпно онлайн. Така в бъдеще всеки, който седне на пейката, ще може, освен да прочете, и да чуе поезия на Марин Бодаков.
______________________________________________________________________
*За „Скритите букви“
През 2018 г. пейките, създадени под формата на буквите (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), които нямат графичен аналог в латинската и гръцката азбуки, бяха разположение на различни места в града. Тогава те обособиха малки литературни кътчета из града. Към всяка пейка имаше и стихотворение на съвременен български поет, написано специално за проекта. Буквата на Марин Бодаков бе „Ш“.
През последните години пейките-букви пътуват в различни градове в Европа. Заедно с тях пътуват и преведени стихотворения на български поети.
✦ За Литературните маршрути ✦
Това е петият сезон на „Литературните маршрути“ на фондация „Прочети София“. Маршрутите са градски разходки, които съчетават по интересен и задълбочен начин литературната история, непознати факти за български писатели и поети и променят перспективата към града, наблюдавайки го изрично като литературна територия. „Литературните маршрути“ са истории, разказани от писатели и поети, теоретици и литературни историци. Всяка година маршрутите са нови, в тях участват различни водещи и всеки от тях подготвя изцяло авторско трасе, което насочва вниманието на публиката в различни литературни посоки. Да създава места на паметта, свързани с литературната история в столицата е една от основните каузи на фондация „Прочети София“. Освен поредицата Литературни маршрути, които Фондацията частично архивира, тя възстанови и създаде паметни плочи за Николай Лилиев, Константин Константинов и Георги Рупчев.
_____________________________________________________________________
Събитието се реализира с финансовата подкрепа на Столична община и Национален фонд „Култура“, „Програма за възстановяване и развитие на частни културни организации“ и партньорството на издателство „Точица“ и Издателство за поезия ДА.