Loading Map....

Дата/час
16/10/2020
19:30 - 21:00

Място
Дом на киното
ул. Екзарх Йосиф 37
София

Категория


Представление-лекция за Хауърд Филипс Лъвкрафт
Х.Ф. Лъвкрафт е странна, забележителна фигура в литературната история. Въпреки че приживе остава почти напълно неизвестен и умира в бедност, неговите произведения имат огромно влияние върху хорър жанра в литературата, киното, музиката и поп културата. Освен стотиците филми, книги, музикални албуми, посветени на сюжети от неговото творчество, или инспирарни от него, съществуват и всеизвестни поп референции, отново произхождащи от разказите на Лъвкрафт (най-известната от тях може би е лудницата Аркам от вселената на DC Comics).
текст, режисура и музика: Ани Васева
художник: Стефан Дончев
с участието на Леонид Йовчев и Галя Костадинова
и гласовете на Боян Манчев и Цветан Цветанов
Билети можете да вземете от Дом на киното или онлайн тук.
Представлението е и лекция, тъй като експериментира едновременно теоретически и практически с понятия от лъвкрафтовата вселена, с фактология от биографията и литературата му. Поставя се под въпрос популярния днес жанр на lecture performance и неговата претенция за неопосредстван, „нерепрезентативен“ подход към материала. Можем ли да изнесем лекция, да предоставим информация и рефлексия, без обаче да се откажем от динамиката на формата, от отчаянието, мрака и експлозиите на фантазията, породени от творчеството на Лъвкрафт?
Лъвкрафт пише за завръщане в къщата на детството – стара, потънала в разпад, сред завземаща я мрачна зеленина. Копнежът по красотата на бавното разложение на подложената на естествения ход на времето материя е това, което ни привлече към Лъвкрафт. Да, разбира се, и чудовищата, и страхът от непознатото, непредставимото, безформеното. Но в тях се съдържа любов към всичко онова, което надскача баналната, вечно обновяваща се, досадно фертилна ежедневност на брутално оцеляващия както може, възхваляващ възможността, винаги предпочетена пред невъзможността, свят. Ние избираме невъзможното.
Спектакълът е осъществен от Metheor, със съдействието на Дом на киното и Министерство на културата в България.
Metheor е творчески колектив, който работи със сценични, визуални и текстови форми, изграждайки последователно своя радикална поетика. Проектите на „Метеор“ са определяни от групата и интерпретаторите на работата ѝ като „театър на дезорганизацията”, „нечовешки театър” и „театрална оратория”.