Loading Map....

Дата/час
23/03/2015
17:00 - 18:30

Място
Нова конферентна зала на СУ
бул. Цар Освободител №15
София

Категория


Представяне на антология "Полска поезия"

Представяне на антологията „Полска поезия“, превод Първан Стефанов от Полски институт в София, Съвместно с Факултета по славянски филологии и Университетско издателство. Антологията излиза с подкрепата на Полския институт в София.

 Книгата ще представи проф. дфн Панайот Карагьозов, декан на Факултета по славянски филологии, автор на предговора към изданието и подбора. Стихове на Стаф, Тувим, Галчински, отец Твардовски, Херберт и Ружевич ще чете актьорът Богдан Глишев.

И все по-самотни поетите бродят.
И вият космически ветрове.
Страх ме е, страх ме е от народи,
които не четат стихове.

Първан Стефанов

Настоящата антология събира сто деветдесет и три стихотворения и една поема от двадесет полски поети, преведени на български от Първан Стефанов през втората половина на двадесети век. Своеобразната стихотворна монография, съдържа с незначителни изключения целокупното наследство на преводача в областта на полското художествено слово. Антологията завършва с пълна библиография на сътвореното от изтъкнатия поет, драматург и преводач, чиято пословична скромност приживе го направи известен сред приятели и почитатели просто като Първан. Настоящата антологията излиза в памет на майстора на поетическото слово Първан Стефанов и е посветена на шестдесет и петата годишнина на Полския институт в София.“

Панайот Карагьозов

 

За преводача Първан Стефанов (1931-2012) – поет и драматург, журналист, преводач и популяризатор на полската поезия. Автор на над двадесет поетически сборници и театрални пиеси съвместно с Надежда Драгова. Превел е на български над двеста стихотворения на полски поети, публикувани в редица антологии на полската поезия, издадени в България („Лист от календара”, „Съвременни полски поети”), списания в т.ч. „Пламък”, „Панорама”. В негов превод излизат поетическите сборници „Борба с ангела” на Тадеуш Ружевич (1994) и „Лирика. Избрани стихове” на Карол Войтила (1991).

Първан Стефанов е лауреат на много национални и чужди литературни награди, в т.ч. сребърен медал за поезия от Международния младежки фестивал във Варшава (1955), наградата на полската секция на Асоциацията „Европейска култура“ „За заслуги към полската култура извън границите на страната” (1997).