Loading Map....

Дата/час
17/10/2017
18:00 - 19:30

Място
Литературен клуб „Перото“, НДК


Категория


Представяне на българското издание на книгата „Лапидарии IV-VI” на Ришард Капушчински

Издателство СОНМ в София, превод: Благовеста Лингорска и Милена Милев.

С участието на Божена Дудко.

През 2017 г. отбелязахме 10-та годишнина от смъртта (23 януари) и  85-та от рождението (4 март) на писателя

Лапидарии IV – VI” – втора част на записките на писателя от 1997-2006, вид интелектуален дневник с невероятен обхват и богатство, който Капушчински води от 1980 г. Първата част „Лапидарии I – III” в превод на Благовеста Лингорска е издадена през 1998 г. от издателство „Карина-М” в София.

„Лапидариите са своеобразен запис на състоянието, запис на впечатленията и размишленията – така самият автор говори за тях в едно от своите интервюта. – Понякога това е някакъв цитат, понякога фрагмент от разговор или от нечии изказвания. Това е сборник от много и различни неща, разнородни, недооформени, несвързани – защото такова е нашето мислене. Това е книга, която можем да отворим на произволно място и на произволно място да прекъснем четенето“.

Цитати от „Лапидарии VI”:

Може ли писането да промени нещо? Да. Дълбоко вярвам в това. Без тази вяра не бих успявал, не бих могъл да пиша. (Изказване на Ришард Капушчински на Международния фестивал за литература „Гласове от целия свят“, Ню Йорк, април 2006)

Нуждая се от присъствието на другия човек, защото се нуждая от излъчваната от него енергия, която ме укрепва: близостта на другия човек ме прави по-силен. (Ришард Капушчински)