Loading Map....

Дата/час
08/10/2013
18:00 - 19:00

Място
Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ – Стара Загора
бул. „Руски" №46
Стара Загора

Категория


Представяне на „Мистериите на Кабирите в Древна Тракия” на проф. Иван Маразов в Стара Загора

На 8 октомври 2013 г. (вторник) от 18:00 часа в залата на първия етаж на Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ е насрочена среща с проф. Иван Маразов за представяне на новата му книга „Мистериите на Кабирите в Древна Тракия”.

Мистериите на Кабирите са най-големите мистериални култове на древността. Те били открити и за чужденци, в тях били посвещавани и царете на Македония и Тракия. Тъй като мистите били задължени да пазят тайната, която научавали по време на обредите, и досега знаем много малко за същината на учението на странните Велики богове.

В книгата, дело на издателство „Захарий Стоянов”, главнен извор за тяхната реконструкция са паметниците на изкуството. Изследването предоставя нови интерпретации на много от най-известните произведения на торевтиката в Древна Тракия и разкрива непознати страни от митологията и царската идеология на траките.

Предмет на книгата са такива паметници като червенофигурната хидрия от Башова могила, сребърната каничка-ритон от Боровското съкровище, амфората-ритон и фиалата от Панагюрското златно съкровище и др. Авторът си е поставил задачата да „прочете” изобразителните текстове върху тези паметници, да разкрие обредното функциониране на изображенията и предметите в тракийската среда. И чрез тях да разкрие мистериалните ритуали и култа на Кабирите.

Проф. Маразов доказва още, че траките не са били само пасивни консуматори на елинското изкуство, но и активно са участвали на художествения пазар със собствените си идеологически изисквания.

Иван Маразов е известен специалист в областта на тракийската култура. Публикува у нас и в чужбина много студии и книги, посветени на изкуството и митологията на траките. Професор в НБУ, чете лекции в университети и музеи в Европа, Япония, САЩ и Русия.