Loading Map....

Дата/час
23/01/2014
19:00 - 21:00

Място
Фотосинтезис
бул. В Левски 43
София

Категория


Премиера на "Птичият събор" (Петер Сис) и изложба на илюстрациите

ИК Жанет 45
представя

Птичият събор
от Петер Сис

По класическата поема на Фарид ад дин Аттар
Превод от английски Манол Пейков

Премиера на книгата и изложба на илюстрациите
Фотосинтезис, бул. Васил Левски 57, София
23 януари 2014 (четвъртък), 19:00

Представят:
Марин Бодаков, поет
Кирил Златков, художник
Манол Пейков, издател

В „Птичият събор“ илюстраторът, автор и режисьор Петер Сис преразказва класическата персийска епическа поема, написана от Фарид ад дин Аттар в 12. век. Макар и с почти хилядолетна давност, притчата оживява пред съвременния читател с удивителната си актуалност.

Птиците от целия свят се събират, за да открият Симорг, своя единствен истински цар, който обитава планината Каф. Водени от папуняка, те поемат на път и прелитат седем долини: на Търсенето, на Любовта, на Знанието, на Безразличието, на Единението, на Изумлението и на Смъртта.

По пътя си те минават през най-различни изпитания, преживяват болка и загуба. Когато последните оцелели птици достигат планината, те разбират, че царя, когото търсят, всъщност са всички те – и всяка една от тях.

Рисунките с молив и акварел на Сис пресъздават перспективи от птичи поглед на всеки пейзаж, над който преминава ятото докато прелита всички краища на света в търсене на смисъла – и в крайна сметка научава, че смисълът е в настойчивото постоянство и задружните усилия.

За автора

Птичият съборРоден в Бърно, в бивша Чехословакия през 1949 г., Петер Сис е илюстратор, писател и филмов режисьор с международна извесност. Сис е автор на повече от двайсет книги и е седемкратен носител на наградата на Ню Йорк таймс бук ривю за най-добра илюстрована книга на годината.

Една от последните му книги е Стената: Моето детство зад Желязната завеса (2007), отличена с медала на Робърт Ф. Сибърт и обявена за Почетна книга на Калдекът. Петер Сис е носител на стипендията Макартър за 2003 г. Живее в град Ню Йорк със съпругата и децата си.