Map Unavailable

Дата/час
09/12/2019
18:30 - 20:30

Място
Кино „Култура“
ул. Сан Стефано 22
София

Категория


Премиера на книгата "Фауда"

Премиера на книгата „Фауда. Колапсът на Близкия изток“ от журналиста Мохамед Халаф.

Този сборник със статии и интервюта е най-точният барометър за процесите на нашето време – политически, социални, религиозни, започнали в Близкия изток и обхванали целия свят.
Само преди няколко години под манифеста „Арабска пролет“ държавния ред в този регион бе подложен на жестоки изпитания, а вълните на насилието и фанатизма достигнаха и до европейските столици.

На арабски думата „фауда“ означава хаос. От него се роди и апокалиптичната фигура на „халифа“ Абу Бакр ал-Багдади със своята „Ислямска държава“ на джихадистките главорези.

Мохамед Халаф е един от първите политически изгнаници, дошъл от брега на река Тигър в София през далечната 1978 година. Сякаш изпреварил идващите катастрофи, той се превърна в най-компетентния им анализатор. В статиите му, публикувани в тази книга, се поставят парливи въпроси. Какво се случва? Кой е виновен? Защо се стигна до тук? Какво предстои? Авторът ни представя не само политически прочит на случващото се, но и разсъжденията си за цивилизационните корени на „арабското изключение“.
Тази книга е полезна както за специалисти, така и за всеки любознателен читател.