Loading Map....

Дата/час
29/12/2014
18:00 - 19:30

Място
Книжен център „Гринуич“
бул. „Витоша“ 37
София

Категория


Премиера на "Пропуснатият шанс" на Любен Дилов-баща

Малко преди Коледа издателство „Ентусиаст“ публикува „Пропуснатият шанс“ – първа книга от поредицата „Събрани съчинения“ на един от най-изявените автори на научна фантастика у нас и по света Любен Дилов. Събраните съчинения на Любен Дилов ще излизат под редакцията на Любен Дилов-син и в специално графично оформление, дело на художниците Владимир Тодоров и Чавдар Гюзелев. Освен че почитателите на Любен Дилов ще имат възможност да добавят към колекцията си новите издания, книгите ще представят творчеството му на младото поколение читатели по нов и съвременен начин.

Представянето правят  Любен Дилов-син и Маргарита Дилова.

„Пропуснатият шанс“ по забавен начин разказва за творческото надлъгване между автора и „писателски“ компютър от бъдещето, програмиран да твори произведения по предварително зададени сюжет и жанр. Състезанието по находчивост между човек и машина ражда история след история в различни жанрове с всекидневни и митологични съюжети, които разсмиват и натъжават. Те са писани във времена, в които новите технологии все още не са  навлезли с пълна сила във всекидневието, и са доказателство за това как и тогава, и днес въображението и творчеството не могат да бъдат изместени от машините. „Един електронен мозък, убеден съм, никога не ще има нужда от лицемерието ни, защото и никога не ще достигне съвършенството на човешки ум“, пише авторът. С шеговито-ироничен стил Любен Дилов насочва вниманието към психологията и поведението на човека, маскирани в неизчерпаемите възможности на фантастиката.

 

Любен Дилов (25.XII.1927 – 10.VI.2008) е определян от писателите Аркадий Стругацки, Станислав Лем и Фредерик Пол като „един от десетте най-ярки представители на философската научна фантастика“. Автор е на повече от 40 романа и сборници с повести и разкази, преведени на основните европейски езици, на японски и на китайски, в общ тираж от над 3,5 милиона екземпляра. Носител е на множество национални и европейски награди, сред които „Еурокон“ (1976) за романа „Пътят на Икар“. Тънката ирония и често парадоксалният му социален критицизъм дават основание на мнозина да отбелязват, че фантастичният жанр е просто находчив опит Дилов да маскира истинските си прозрения за обществото в България по времето на комунизма. Той е от малцината български писатели, които непосредствено след 10 ноември 1989 г. изваждат няколко от т.нар. „ръкописи в чекмедже“ – трудове, за които е смятал, че е невъзможно да бъдат издадени по време на режима.