Loading Map....

Дата/час
11/04/2018
18:00 - 19:30

Място
Къща музей „Гео Милев“
ул. "Гео Милев" 37
Стара Загора

Категория


По думите на проф. Николай Димитров, интересът му към творчеството на Владимир Зарев възниква случайно от едно телевизионно предаване, в което писателят говори за книгата „Поп Богомил и съвършенството на страха“ (1998 г.). Впечатлен от казаното професорът прочита книгата, а в последствие и останалите произведения на автора. Запознава се с Владимир Зарев, а по-късно стават и приятели.

Миналата година благодарение на управителя на „Хермес“ – г-н Стойо Вартоломеев, се ражда идеята за тази книга. Литературната анкета с Владимир Зарев е плод на дългогодишни наблюдения и разговори на проф. Николай Димитров с писателя. Тя представя най-пълно и цялостно творческия му път. Анкетата проследява предисторията и написването на основните произведения на писателя – като се започне от първите му литературни текстове, през трилогията „Битието“, „Изходът“ и „Законът“, и се стигне до най-новия му роман „Орлов мост“.

Литературната анкета очертава не само творческия профил на писателя, но и неговата житейска съдба. В нея има 124 въпроса, на които Владимир Зарев отговаря изключително интересно и емоционално. Много впечатляващи са отговорите на биографичните въпроси. Прочитането им ни въвежда по един чисто художествен начин в интимния свят на автора, потапя ни в носталгията по детството му, свързано с два града – Видин и София. От книгата разбираме за дълбоката му любов и признателност към семейството, за нежността към майката и респекта и уважението към бащата.  За важните уроци, които е научил.

От анкетата научаваме любопитни неща за приятелския кръг на Зарев, за неговите естетически и битови вкусове и предпочитания, за житейския опит и мъдрост.

Изключителен интерес представляват впечатленията му и кратките характеристики, които дава на писатели от своето поколение, както и на класици на българската литература като Димитър Димов, Димитър Талев, Емилиан Станев, Павел Вежинов.

Впечатляващи са философските прозрения на Зарев за божественото начало у човека, размислите му за свободата, властта и парите.

Смятам, че литературната анкета ще предизвика интерес не само сред професионалните литератори, но и сред най-широк кръг от неговите почитатели. Надявам се, вие също да сте от тях.