Loading Map....

Дата/час
07/09/2019
16:00 - 18:00

Място
Книжен център „Гринуич“
бул. „Витоша“ 37
София

Категория


Публично четене в София

Под почетния патронаж на министъра на образованието и науката 
Красимир Вълчев и посланика на Република Полша в България Мачей Шимански

Публично четене на новелите: „Добрата госпожа” на Елиза Ожешкова (превод: Малина Иванова), „Дим” на Мария Конопницка (превод: Райна Цветкова), „Латерната” на Болеслав Прус (превод: Димитър Икономов) и „Баща ми постъпва при стражарите“ (от сборника Санаториум „Клепсидра“) на Бруно Шулц (превод: Магдалена Атанасова) на полски и български език, на есперанто и с помощта на Брайловата азбука.

С участието на Руси Чанев, актьор в Народния театър „Иван Вазов“ в София.

Водещ: проф. Калина Бахнева, литературовед, преподавател по история на литературата във Факултета по славянски филологии на СУ „Св. Климент Охридски“.

Избраните творби представляват селекция от текстове, чийто общ знаменател е полскостта в съчетание с универсално съдържание, размисъл за човека и обществото. Тяхната кратка форма върви ръка за ръка с майсторски стил и пластичност.

Произведенията ще четат дипломати, журналисти, студенти, докторанти и абсолвенти специалност полска филология, ученици от Полското училище в София, завършилите курсовете по полски език, организирани от Полския институт, поляци, живущи в София и софиянци.