Loading Map....

Дата/час
26/09/2019
18:30 - 21:30

Място
Център за култура и дебат „Червената къща”
ул. „Любен Каравелов” 15
София

Категория


Сънуване и психоанализа: дискусия и пърформанс по книга

СЪНУВАНЕ И ПСИХОАНАЛИЗА:
„Човекът, който дължеше живота си на един сън“ от виенския психоаналитик Феликс де Менделсон
Представяне на книга, дискусия и пърформанс

Феликс де Менделсон (1944-2016) е международно признат психоаналитик и групов аналитик, университетски преподавател във Виена и Берлин и известен публичен интелектуалец.

Книгата е вдъхновена от една идея, която може да работи както за специалисти и за обучаващи се в областта на психоанализата и други психотерапевтични направления, така и за всеки читател: да опознаем собствените си сънища, за да подобрим своя личен и социален живот.
Текстът не просто събира плодовете на дългогодишни изследвания на сънищата, не само подпомагащо представя как се тълкуват реални сънища (на пациенти на автора, на исторически личности, както и негови собствени, записвани в продължение на десетилетия), но и ни предлага да тръгнем към изненадващи посоки на мислене: например към „социалното сънуване“, луцидното сънуване, съновните общества, креативността в съня.

В дискусията ще участват: Давид Иерохам  (психиатър, психотерапевт), Теодора Карамелска (преводач на книгата, социолог), Карл Голинг (психоаналитик, SFU – Sigmund Freud PrivatUniversität Wien Университет „Зигмунд Фройд“, Виена), Изабела Доерлайн (психоаналитик, IPOM, Мюнхен, PSI – Психоаналитичен семинар Инсбрук), Валентин Калинов (философ), Цветелина Йосифова (автор на послеслова, психотерапевт).

Модератор: Антоанета Колева (редактор на книгата, издател)

Със специалното участие на Анна де Менделсон, представяща поемата на автора Междинно (Interim).

Психодраматичната сценична интерпретация е на Института по психодрама към The Red House Centre for Culture and Debate – Sofia Червената къща, домакин на събитието.

Авторите на събитието са КХ – Критика и Хуманизъм, издателска къща (КХ – Critique & Humanism PH) и Българско общество по групова анализа и групови процеси.

Събитието се провежда с любезната подкрепа на Австрийско посолство в София.
Книгата се издава с частичната финансова подкрепа на Министерството на културата.