Loading Map....

Дата/час
29/08/2015
16:30 - 18:00

Място
Лятна сцена в Борисовата градина
Борисова градина
София

Категория


Стихове на Яворов звучат на два езика в Борисовата градина
Стихове на Пейо Яворов на български и на норвежки и като песни ще звучат на Лятната сцена в Борисовата градина на 29 август от 16.30 часа. Тогава ще се представи спектакълът „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ с участието на Йоана Буковска, Александър Митрев и Божидар Попчев, съобщават от екипа.

Спектакълът, който се игра за пръв път миналата година, е посветен на 100-годишнината от смъртта на Пейо Яворов (1878 – 1914) и 20-годишнината от смъртта на норвежкия поет Улав Хауге (1908 -1994).

Актрисата Мариана Йотова изпълнява едни от най-прочутите стихове на Яворов като песни под акомпанимент на китара на композитора Руслан Купенов и Венко Захариев на саксофон и флейта.
Йотова пее пет песни с музиката на Купенов – „Желание“, „Сонет“, „Две хубави очи“ и „Нирвана“, и една на норвежки по стиховете на „Невинност свята“ на Яворов. А стиховете на Улав Хауге звучат освен на български и на норвежки с гласа на Тригве Ангъс.

На сцената, решена в черно-бяло, се изявяват още Марина Попова, Васил Дипчиков и Константина Ханджиева – танцьор и хореограф. Спектакълът се осъществява с подкрепата на Министерството на културата, Столичната община, посолството на Норвегия.

Следващото представление на „Да бъдеш или да не бъдеш на 36“ е на 31 август от 18.30 часа на сцената на БЧК в с. Долни Лозен.