Loading Map....

Дата/час
12/12/2019
13:00 - 14:30

Място
Мраморно фоайе, НДК
пл. България 1, НДК
София

Категория


Юули Ниеми и „Не върви сам по пътя“ в България

Този ноември на български излезе „Не върви сам по пътя“, дебютният роман на очарователната финландска писателка Юули Ниеми (в превод на Максим Стоев). Книгата – послание на първата любов – стана част от награждаваната поредица на издателство „Емас“ „Европейски разказвачи“, която приютява най-доброто от литературата за млади читатели на континента.

А сега е време да посрещнем в София и самата авторка, гостувайки ни по време на Софийския международен панаир на книгата! Срещата с Ниеми ще се проведе от 13:00 ч. в Мраморното фоайе на Националния дворец на културата, а в разговора ще участват и българската писателка Юлия Спиридонова-Юлка, заедно с преводачката Росица Цветанова.

Юули Ниеми е родена през 1981 г. в столицата на Финландия, Хелзинки. Преди да напише романа „Не върви сам по пътя“, тя е писала поезия, сборник с новели и киносценарии.

През 2016 г. дебютният ѝ роман – историята на петнайсетгодишните Ада и Егзон – донася на авторката престижната награда „Финландия“ за детска и юношеска литература. Решаващият глас за присъждането на наградата е на актрисата и певица Вуоко Ховата, която обяснява: „Интуитивно избрах творбата, която ме разтърси изключително много.“

„Не върви сам по пътя“ не е книга за момичета или за момчета. В нея има две гледни точки и Ниеми подчертава, че книгата е за юношите като цяло: „Тя е за младежите въобще. Надявам се момичетата да прочетат събитията през очите на момчето, а момчетата през очите на момичето.“