fb
Ревюта

Приключенията на „Рицарят на седемте кралства” и неговия скуайър Ег

3 мин.
Ritsaryat na sedemte kralstva

Ritsaryat na sedemte kralstvaДокато всички чакаме с притаен дъх „Ветровете на зимата” (The Winds of Winter), шеста книга от „Песен за огън и лед”, можем да се насладим на приключенията на младия странстващ рицар Дънк и неговия необикновен скуайър Ег, чиято самоличност ще оставя сами да откриете, след като прочетете книгата. Заедно с тях ще участваме в турнири, ще защитаваме слабите и ще опазваме рицарската чест в един по-мирен Вестерос, когато все още Таргариените са на власт.

„Рицарят на седемте кралства” на Джордж Р. Р. Мартин (ИК Бард) е истински пир за всеки фен на „Песен за огън и лед”. В книгата са включени 3 разказа, които проследяват хронологично срещата на Дънк с Ег и по-нататъшните техни приключения. Дънк е странстващ рицар и ако някой е внимавал, докато е чел цикъла „Песен за огън и лед”, ще се досети, че това е именно онзи Дънк, който ще се превърне в един от най-известните и легендарни бели плащове от Кралската гвардия. Посветен в рицарство набързо от стария странстващ рицар сър Арлън, той все още е никому неизвестен и ще му се наложи да се доказва достоен за званието си. Срещата му с Ег в  „Странстващият рицар” ще се окаже съдбоносна и за двамата и в известен смисъл ще предопредели хода на историята на Вестерос.

В разказа „Заклетият меч” Дънк и Ег ще се окажат въвлечени в свада между двама благородници, а в „Тайнственият tales of Dunk and Eggрицар” случайно ще попадат на сватба и рицарски турнир, които ще се окажат много повече от това, което се вижда на пръв поглед. И ако в „Песен за огън и лед” някак си ми липсваше дълбочина на чувствата между героите, които ми седяха само щриховани, като задължителен елемент, който да допълни повествованието, то привързаността между Дънк и Ег е трогателна. Приятелството им е добре развито от Мартин и придава по-близък и човешки оттенък на разказите. Това се дължи на по-опростения сюжет, който е фокусиран върху определена случка и само два главни персонажа, които за радост на читателите не биват сполетени от ужасна съдба, както някои от любимите герои  в цикъла „Песен за огън и лед”.

В разказите Мартин умело е вплел предсказания на някои от наследниците на Таргариените, които ще се сбъднат 100 години по-късно във войната за Железния трон. Ще видим и епизодичната поява на предците на някои от главните герои в цикъла „Песен за огън и лед”. Разказите ще допаднат на всички фенове на поредицата и за тяхна радост, ще имат щастието за още срещи с Дънк и Ег. В различни интервюта Мартин е споменал, че планира да напише още разкази, които ще покрият целия живот на двамата герои, като техният брой варира от 6 до 12. Вероятно и самият автор няма все още ясна концепция, но важното е, че отново ще се срещнем с Дънк и Ег. А докато чакаме, винаги можем да препрочетем „Песен за огън и лед”.