fb
Ревюта

Полезно и приятно с „Приятел за ваканцията (след първи клас)“

3 мин.
Priyatel za vakantsiyata sled 1. klas - Krasimir Prodanov i Denitsa Prodanova

Priyatel za vakantsiyata sled 1. klas - Krasimir Prodanov i Denitsa ProdanovaВсички възрастни знаят колко е важно през лятната ваканция децата да не занемаряват уменията, придобити в училище, защото после им е трудно да влязат в ритъм. Всички деца ненавиждат учебните задачи, поставени от възрастните през лятото, защото ги приемат като изтезание и досадно задължение, което на всичкото отгоре често е и скучно. Това разделение между полезно и приятно може лесно да бъде преодоляно при учениците, завършили първи клас, с помощта на помагалото „Приятел за ваканцията“ (изд. „Изида“).

Когато моята дъщеря беше в началния етап на обучение, често й купувах подобни книжки с различни задачи. Те често бяха свързани с учебниците и условията бяха доста неразбираеми. Или пък бяха прекалено скучни дори за търпелив възрастен като мен. Тогава все си мечтаех да открия помагало, което да накара детето ми да отгръща страница след страница с интерес, да решава поставените задачи и да няма търпение да реши следващото предизвикателство, вместо да мрънка, че училището е скучно.

Онова, което веднага ме грабна в „Приятел за ваканцията“, е игровият подход, чрез който децата не само ще поддържат знанията си на ниво, но и ще научат съвсем неусетно интересни факти от различни области: четене, математика, природа. Авторите Красимир и Деница Проданови са сътворили моето помагало-мечта. В него ще откриете текстове за четене, които включват не само добре познатите истории за Мечо Пух и Пипи, но и за любимите ми Триле и Лена, а и много други.

Освен тях, авторите са включили задачи за смятане, които хлапетата няма да възприемат като математически упражнения, защото са поднесени изключително забавно. Докато попълват „Приятел за ваканцията“, малчуганите ще усвоят и знания за билките, природата, животните, празниците по света, планетите и други интересни умения като например как да се ориентираш без компас. Към задачките има чудесни предложения за свободното време, които децата често не познават – на какво можеш да играеш с приятели, какво да правиш, когато се разхождаш, как да си направиш шапка от вестник или вкусна торта…

Докато разлиствах страниците на помагалото, силно се изкушавах да попълня упражненията за усмивка, интересните задачки-закачки и предложените игри. Впечатлих се от подбора на текстове за четене и обясненията към тях – никой не си прави труда да разкаже на детето какво е оглавник например, а народните приказки са пълни с подобни непознати термини. Самата аз научих интересни факти за морските обитатели и за ябълките и смятам, че ако през лятната ваканция уроците на децата се поднасят по начина, по който го правят Красимир и Деница Проданови в „Приятел за ваканцията“, наесен и малки, и големи ще се срещнат в училище с песен.

Текстът е публикуван първо в сайта „Детски книги“.