fb
Ревюта

„Произход“ – дава ли Дан Браун отговор на вечните въпроси за съществуването ни?

3 мин.
proizhod-dan-brown

proizhod-dan-brown„Произход“ (изд. „Бард“) от Дан Браун е един от най-чаканите и коментирани романи през последните месеци. Безспорно ще е и сред най-купуваните на тазгодишния Коледен панаир на книгата. Дан Браун си е извоювал солидно място в класациите и всяка негова книга се превръща в хит. „Произход“ не разочарова и отново ни повежда на шеметно пътешествие, като този път Браун е заложил на повече научни, отколкото конспиративни теории.

Както подсказва заглавието, сюжетът се върти около откритието на Едмънд Кърш – блестящ млад учен, който е успял да даде отговори на двата най-важни въпроса, които вълнуват човечеството от векове: Откъде произхождаме?“ и „Накъде отиваме?“. Едмънд се кани да оповести своите открития на специално събитие в музея „Гугенхайм“ в Билбао. Той е поканил Робърт Лангдън, на когото е близък приятел и бивш студент. Мигове преди да съобщи какво е открил обаче, Кърш е убит.

Робърт Лангдън поема по следите на паролата на Едмънд, за да успее да довърши делото на своя приятел. Помага му директорката на музея Амбра Видал, която е и годеница на испанския престолонаследник. Като втора сюжетна нишка се разкрива и мистерията кой е убиецът на младия учен. Подозренията се менят от личния епископ на краля до самия принц Хулиан. Читателят тъне в догадки до последния момент.

Тъй като съм чела всички произведения на Дан Браун, за мен този роман се отличава като един от най-добрите му. Тук той отново засяга религиозната тематика, мястото на Бог, появата на човека и други въпроси, но фокусът пада повече върху различни исторически открития и какво би станало, ако веднъж завинаги се докаже, че не сме създадени от висша сила.

Книгата изобилства от много интересна информация, както и от любопитни данни, свързани с творчеството на Гауди. Била съм в Барселона, посещавала съм прословутите Парк Гюел и Саграда Фамилия, но благодарение на „Произход“ тези архитектурни шедьоври придобиха друг смисъл и дълбочина. Романът отново е като миниенциклопедия, този път на Барселона и по-специално творчеството на Гауди.

В „Произход“ е засегната и безкрайни интригуващата тема за разработването на изкуствения интелект (ИИ), тъй като едно от откритията на Едмънд е създаването на доста развит негов вариант. А и ИИ заема доста солидна част от сюжета, наред с всякакви нови технологии.

Що се отнася до разкритията, отговорът на въпроса за произхода ни не ме шокира, тъй като го намерих за логичен, а що се отнася до това накъде отиваме… Не се изненадах особено, но все пак съм си любител на научната фантастика.

Въпреки обема си „Произход“ се чете страшно бързо и напълно те поглъща. Читателят се надпреварва с времето редом с професор Лангдън и Амбра Видал, докато неусетно не се озове на финала. Едва ли има смисъл да препоръчвам книгата – ако четете това ревю, то вероятно ще я потърсите. Вместо това ще завърша с един остроумен цитат за извънземните и тяхното съществуване:

Всяка форма на живот, която е достатъчно напреднала, за да пропътува светлинни години в междузвездното пространство, няма какво да научи, като рови в ректума на някой канзаски фермер.

Вземете „Произход“ с допълнителни 5% отстъпка и безплатна доставка от Ozone.bg, ползвайки код AZCHETA при завършването на поръчката от онлайн магазина.