fb
Ревюта

Изкарай „Псевдонауката“ вън от живота си

2 мин.
Psevdonaukata - Ben Goldeikar

ПсевдонаукатаВъзхищавам се на хора, които се раздават за дадена кауза – от началото до края. Самият аз опитвам да давам всичко от себе си за каузата „четене“. Колкото повече хора успее да промени тя, толкова по-добре. Харесвам обаче и онези смелчаци, които защитават нещо още по-непопулярно през последните години – науката.

Да се бориш с гледачки, енергийни лечители, диетолози, знахари и всякакъв друг вид шарлатани със сигурност не е лесно. Ако го правиш от една от най-престижните трибуни – тази на The Guardian, несъмнено заслужаваш адмирации. Бен Голдейкър определено има такива от мен, още повече след прочитането на „Псевдонауката“ (изд. „Изток-Запад“).

Голдейкър, младият лекар и философ, който само на 29 – моята възраст – започва своята колонка в британския вестник Guardian и за 8 години успява да промени изцяло отношението към псевдонауката, към сензационните открития, за които четем всеки ден в медиите, но които всъщност не се базират на доказателства, към всички злоупотреби с медицината и науката, които подвеждат и застрашават здравето на стотици милиони хора по целия свят. Много от публикациите му можете и да видите на сайта му www.badscience.net, а най-доброто (и обогатено) е събрано в едноименната книга, дошла у нас със заглавие „Псевдонауката“.

Бен започва с най-важното – как да различите истинските научни постижения от измислените, особено при лекарствата. Двойно сляпо, рандомизирано, плацебо контролирано – това са вълшебни думички, които обикновено гарантират качеството на изпитването. Две публикации в престижни медицински издания имат много повече тежест от десетки платени съобщения в полуанонимни медии и сайтове.

И като споменах медиите, те имат ужасяващо голяма вина за налагането на псевдонауката из домовете и главите на хората, пропускайки да поставят под съмнение всяко твърдение, което някой псевдолекар им предоставя като „неопровержим факт“. За съжаление, самият Ричард Докинс призна по време на срещата си с медиите у нас през май, че борбата с това явление е изключително трудна.

Трябва обаче сами да прочетете тези примери (особено в частта с ваксините и лечението на СПИН). Пламъкът у Голдейкър ще се прехвърли и у вас и вече никога няма да гледате спокойно поредния хомеопат или „професор“ на университет, потъпкващ всички академични стандарти. Бой по псевдонауката с всички сили – това е истината!

Още едно ревю за „Псевдонауката“ можете да прочетете в „Книголандия“.